Kuntaliitossa ja Kuntaliitto Palveluissa käynnistyy muutosneuvottelut
Suomen Kuntaliitto ry:ssä ja Kuntaliitto Palvelut Oy:ssä käynnistyy muutosneuvottelut, jotka koskevat koko Kuntaliiton ja Kuntaliitto Palvelujen henkilöstöä, pois lukien toimitusjohtaja ja varatoimitusjohtajat.
Muutos voi johtaa Kuntaliitto ry:n osalta korkeintaan 60 ja Kuntaliitto Palvelut Oy:n osalta korkeintaan kahdeksan nykyisen tehtävän lakkaamiseen, osa-aikaistamiseen tai työtehtävien, vastuiden tai muiden työsuhteiden olennaisten ehtojen muutokseen irtisanomisperusteella. Lisäksi muutokset työsuhteen ehtoihin tai työtehtäviin työnantajan työnjohto-oikeuden perusteella ovat mahdollisia.
Muutosneuvotteluihin on päädytty, koska Kuntaliiton ja Kuntaliitto Palvelujen toimintoja on uudistettava vastaamaan kuntien tehtävien ja roolien murroksen aiheuttamaa palvelutarpeen muutosta.
Vuoden 2023 alussa voimaan tuleva sote- ja pelastustoimen uudistus siirtää nämä toiminnot pois kunnilta ja kuntayhtymiltä.
Kuntien rahoituspohja pienenee merkittävästi, ja jäsenten Kuntaliitolle jäsenmaksutulot laskevat 30 prosenttia.
-Nämä asiat yhdessä aiheuttavat sen, että joudumme käymään organisaatiotamme aika isosti läpi. Lähdemme liikkeelle toiminnallisesti, mutta totta kai taustalla on talouden saaminen tasapainoon, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo.
Karhusen mukaan muutosneuvottelut eivät tule yllätyksenä. Sote-uudistuksen vaikutukset niin kuntien kuin Kuntaliiton toimintaan ja tuloihin ovat olleet jossain määrin tiedossa.
Muutosneuvottelut käynnistyvät 12.9. ja kestävät vähintään kuusi viikkoa.
-Käymme läpi, minkälainen organisaatio meillä on sote-uudistuksen jälkeen, mitkä ovat tulevaisuuden kunnan tarvitsemat palvelut, ja miten ne voidaan tuottaa niin, että talous on tasapainossa.
Neuvottelujen mahdolliset henkilöstövaikutukset ovat Minna Karhusen mukaan merkittävät.
-Henkilötyövuosiksi muutettuna pidän määrää todella isona. Mutta kyse suuresta muutoksesta. Myös kunnassa muuttuvat asiat, on selvää että se näkyy meidän toiminnassamme. Hengitämme samaa ilmaa kuin kunnassa, Minna Karhunen sanoo.