Danske Bank julkaisi taannoin teettämänsä kyselytutkimuksen tuloksia, joiden mukaan 27 prosenttia suomalaisista elää ilman mitään taloudellista puskuria. (Kuva: Santeri Rantala)

Hallitus esittää sosiaalisesta luototuksesta palvelua, jota olisi järjestettävä lakisääteisesti hyvinvointialueilla. Tällä hetkellä sosiaalinen luototus on kunnille vapaaehtoinen tehtävä. Kaikki kunnat eivät ole ottaneet sitä käyttöön. Tämän vuoksi sosiaalinen luototus ei ole ollut kaikkien saatavilla, sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa.

Hallituksen esityksen mukaan sosiaaliseen luottoon ei olisi jatkossakaan subjektiivista oikeutta, vaan kyseessä olisi määrärahasidonnainen palvelu.

Vantaan kaupunki on tarjonnut sosiaalihuoltoon kuuluvaa luotonantoa ehkäistäkseen kuntalaisten taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistämään kuntalaisten itsenäistä suoriutumista.

Kaupungissa on kokemusta sosiaalisen luototuksen hyödyistä jo vajaan parinkymmenen vuoden ajalta. Esimerkiksi tänä vuonna kaupunki on myöntänyt luottoja 19 kappaletta elokuun loppuun mennessä. Kielteisiä päätöksiä luottohakemuksiin on tehty 43, sosiaalityön esimies Jari Salonen kertoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Sosiaalinen luototus ei ole hyväntekeväisyyttä.

– Sosiaalisessa luototuksessa on tiukat kriteerit.

Luotonsaajan täytyy pystyä maksamaan tuloistaan lainan kuukausittaiset lyhennykset ja korot.

– Luoton saanti edellyttää siten kokonaistilanteen selvittämistä tulojen, menojen ja mahdollisten velkojen sekä varallisuuden suhteen. Asiakkaalle tehdään maksuvaralaskelma.

”Sosiaalinen luototus on ollut positiivinen asia”

Sosiaalista luottoa voidaan myöntää keskimäärin 200 –10 000 euroa. Kuluvan vuoden elokuun loppuun mennessä sosiaalista luototusta on myönnetty vantaalaisille noin 130 000 euroa, Salonen jatkaa.

– Meidän mielestä sosiaalinen luototus on ollut positiivinen asia. Hyvä, että sosiaalinen luototus on tulossa lakisääteiseksi.

Viime vuonna Vantaan kaupunki myönsi sosiaalista luototusta noin 270 000 euron edestä.

– Luottoja myönnettiin viime vuonna 40 kappaletta. Kun katsoo vuodesta 2015 lähtien sosiaalisten luototusten kokonaismääriä, niin keskimäärin on vuosittain myönnetty vajaat 300 000 euroa sosiaalista luototusta hakijoille.

Poikkeuksena tässä aikavälikatsauksessa oli vuosi 2018, jolloin sosiaalista luototusta myönnettiin 172 000 euroa Vantaalla.

Sosiaalinen luototus on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille kuntalaisille, joilla ei esimerkiksi puuttuvien vakuuksien tai maksuhäiriömerkinnän vuoksi ole mahdollisuutta saada muuta kohtuuhintaista luottoa.

Sosiaalista luottoa voidaan myöntää myös pienehköjen velkojen, osamaksujen ja erääntyneiden laskujen maksamiseen. Sosiaalista luottoa voi myös hakea työllistymisen mahdollistaviin hankintoihin ja esimerkiksi kodinperustamislainaksi tarvittaviin välttämättömiin hankintoihin.

– Luotonantajan näkökulmasta luottotappiot ovat olleet pieniä, Salonen sanoo.

Sosiaalista luototusta saaneet ovat lyhentäneet kokonaisuudessaan hyvin velkojaan. Sosiaalisen luototuksen saaneiden kanssa on tapauskohtaisesti sovittu myös lyhennysvapaista kuukausista ja yhdessä on tehty myös uusia maksusuunnitelmia, Salonen jatkaa.

Rahastopohjaisesti sosiaalista luototusta järjestäneellä Vantaallakin tilanne muuttuu, kun siirrytään hyvinvointialueiden aikaan.

Mahdollisuus taloudelliseen neuvontaan

Hallituksen esityksen mukaan sosiaalisen luoton saaneella tulee olla hyvinvointialueilla mahdollisuus taloudelliseen neuvontaan ja ohjaukseen koko luoton takaisinmaksuajan, erityisesti takaisinmaksuongelmien ja maksuohjelmien muutosten yhteydessä.

Tavoitteena on lisätä sosiaalitoimen keinoja ehkäistä ylivelkaantumista. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2023.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen yhteydessä eduskunta hyväksyi siirtymäsäännöksen, jonka perusteella sosiaalinen luototus siirtyy hyvinvointialueiden vastuulle vuoden 2023 alussa.

Tehtävä on alkuvuodesta hyvinvointialueille vapaaehtoinen vanhaan lainsäädäntöön pohjautuen, kunnes ehdotettu lainmuutos tulisi voimaan 1.8.2023. Siirtymäsäännös mahdollistaa aikaisemmin sosiaalista luottoa myöntäneiden alueiden luototuksen jatkamisen ilman katkosta.

Lisäksi STM tiedotti, että hallituksen esitys liittyy valtion ensi vuoden talousarvioesitykseen ja käsitellään sen yhteydessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*