Hoitajien palkkakiista päättyi sovintoon
Sopimuksen hyväksymisen myötä lähihoitajan tehtäväkohtaisen palkan keskiarvo nousee nykyisestä 2 255 eurosta yli 2 600 euroon ja sairaanhoitajan vastaavasti 2 625 eurosta yli 3 000 euroon, hoitajajärjestöt kertovat. Kuva: Riikka Hurri
Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran tekemän sovintoehdotuksen.
–Sopimuksella turvataan kattava työrauha ja kansalaisten hyvinvointipalvelut kolmeksi vuodeksi. Työtaistelutoimet ja uusien toimien valmistelu loppuvat välittömästi, korostaa KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen tiedotteessa.
Nyt hyväksytty sovintoehdotus ja kesällä solmittu kunta-alan sopimus nostavat KT:n mukaan SOTE-sopimuksen piirissä olevan henkilöstön ansioita sopimuskaudella 2022–2025 arviolta keskimäärin vähintään 13 prosenttia.
Tehyn ja SuPerin mukaan tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo nousee sote-alalla keskimäärin vähintään 17,3 prosenttia viiden vuoden aikana etupainotteisesti siten, että kolmena ensimmäisenä vuonna nousu on 15,3 prosenttia.
-Hoitajien taistelu toi sote-alalle muuta kunta-alaa tuplasti paremman palkkaohjelman, jolla alan palkkausta ja sen epäkohtia päästään korjaamaan, toteavat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa.
Lisäksi koronapotilaiden hoitoon osallistuneet saavat erillisen 600 euron kertapalkkion. Se maksetaan eräissä sosiaali- ja terveysalan tehtävissä toimiville ja koronapotilaita valmiuslain aikaisissa erityisolosuhteissa hoitaneille SOTE-sopimuksen piirissä oleville hoitajille.
Sopijaosapuolet kehittävät työoloja jatkossa yhdessä
Sovintoehdotuksen hyväksyminen varmistaa, että uudet hyvinvointialueet pääsevät aloittamaan toimintansa hallitusti myös henkilöstönsiirtojen näkökulmasta.
–Kun valtakunnalliset raamit ovat selvillä, hyvinvointialueet voivat edetä paikallisten pelisääntöjen laatimisessa. Se on erinomaista, vaikka kiire tuleekin, toteaa KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas.
Sopimus tuo useita parannuksia myös työoloihin. Esimerkiksi yleistyöaikaa tekevät saavat mahdollisuuden ruokailla työvuoron aikana työajalla. Aiemmin tämä mahdollisuus on ollut vain jaksotyöaikaa tekevillä. Lisäksi työnantajilta poistuu mahdollisuus asettaa rekrytointikieltoja.
Sopimuksessa sovittiin myös siitä, että osapuolet perustavat työryhmän, joka keskittyy kehittämään sote-alan hyvinvointia, työoloja ja johtamista vuosina 2022–2025.
Sovintoehdotuksen mukainen erillissopimus kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusten soveltamisesta on voimassa 1.5.2022–30.4.2025. SOTE-sopimuksen piirissä on noin 180 000 työntekijää, joiden työvoimakustannukset ovat noin 8,6 miljardia euroa vuodessa.
Päivitetty 4.10. kello 9.56: Sopijaosapuolten erilaiset näkemykset palkankorotusprosenteista.