Opettajat tyypillinen ryhmä somehäirinnän kohteena – uusi digijulkaisu neuvoo tilanteeseen puuttumisessa
Kasvatusalan ammattilaiset ovat tyypillinen somehäirinnän kohde.
Somen epäasiallinen keskustelu nousi otsikoihin, kun THL ilmoitti vastikään organisaationa vetäytyvänsä Twitteristä. Somehäirintään on puuttunut myös Työturvallisuuskeskus, joka on koonnut Somehäirintä ja maalittaminen työssä -digijulkaisun.
Verkkosivuilla kerrotaan muun muassa, mitä somehäirintä ja maalittaminen tarkoittavat sekä tuetaan rakentamaan työpaikan toimintamallia somehäirintätilanteissa.
Sivuille on listattu myös tyypilliset alat, joilla somehäirintää koetaan. Joukossa on muun muassa opetus- ja varhaiskasvatusala.
Todellisen elämän esimerkit ovat rankkoja.
Muun muassa yläkoulun opettaja kertoo häneen kohdistuneesta häirinnästä Instagramissa. Yhdessä pornografisessa kuvassa näkyi seksuaalinen akti, jossa mieshenkilön kasvoiksi oli kuvamanipulaatiolla vaihdettu opettajan kasvot. Kasvokuvaan oli liitetty myös muita hahmoja.
Kuvia oli kommentoitu loukkaavasti.
Opettaja teki rikosilmoituksen. Nuoret olivat alle 15-vuotiaita ja osallistuivat sovitteluun, jossa myös poliisi oli paikalla. Opettaja teki myös työsuojeluilmoituksen ja piti pääluottamusmiehen ajan tasalla.
Esikoulun opettaja puolestaan kertoo, kuinka esikoululaisen äiti alkoi soitella hänelle usein ja väitti ilman perusteita, ettei opettaja ole pätevä ja väitti opettajan toimineen oppilaiden kanssa milloin milläkin tavalla väärin. Puhe oli tuulesta temmattua ja epäreilua, koska juuri hänen lapsensa vei luokassa ylivoimaisesti eniten opettajan aikaa ja voimia.
Hän harmittelee, ettei puuttunut heti toimiin tilanteen purkamiseksi. Hänen olisi pitänyt vaatia rehtoria purkamaan tilannetta, sillä äiti ehti viemään ajojahtinsa vanhempainyhdistyksen sosiaalisen median viestiryhmään ja yritti aloittaa adressia opettajan erottamiseksi.
Koulu ei lopulta kyennyt lopettamaan tilannetta, ja opettaja haki ratkaisua työrauhan palauttamiseksi työsuojeluvaltuutetulta ja ammattijärjestöltä.
Kollegaansa puolustanut opettaja taas kertoo, kuinka oppilaan vanhempi halusi erottaa pätevän opettajan.
Epäasiallinen haukkuminen alkoi vanhempainyhdistyksen suljetussa viestiryhmässä, ja moni vanhempi lähti siihen mukaan. Törkykirjoittelu levisi paikkakunnan julkisessa Facebook-ryhmään, ja myös puolustajaa syytettiin epämääräisesti. Kuukausia kestäneen törkykirjoittelun jälkeen toimittaja tuli tekemään asiasta juttua.
Sovittelun käynnistäminen koululla ei onnistunut, ja tähän mennessä mukana ovat olleet AVI, hallinto-oikeus, poliisi, työsuojeluvaltuutettu ja ammattijärjestö.
Älä jää yksin
Työturvallisuuskeskus muistuttaa, että kenenkään ei pidä jäädä yksin tapahtuneen kanssa. Parasta on olla provosoitumatta ja vastaamatta viesteihin ennen kuin tilanne on arvioitu.
Uhkauksen tai akuutin vaaran tilanteessa on otettava välittömästi yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin.
Häirinnästä kannattaa ottaa kuvakaappaukset ja häiritsijän mahdollinen someprofiili kuvata rikosilmoitusta varten.
Työturvallisuuskeskus korostaa, kuinka ammattilaisen häirintä on koko työyhteisön asia. Yhteys esihenkilöön on välttämätön , ja apua voi pyytää myös työsuojeluvaltuutetulta.
Työterveyshuollosta saat tarvittaessa tukea ja jälkihoitoa.
Toimintamalli valmiiksi
Työturvallisuuskeskus on koonnut listan siitä, kuinka työpaikoilla tulisi ennakoida häirintätapauksia. Niihin kuuluu esimerkiksi vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi työyhteisössä yhdessä esihenkilön johdolla.
Yhdessä tulisi määritellä toimenpiteet, joilla vaara poistetaan tai riski pienennetään siedettäväksi.
Työntekijät on hyvä perehdyttää toimintamalliin.
Vakavissa somehäirintä- ja maalittamistapauksissa kannattaa harkita rikosilmoituksen tekemistä. Joissakin tapauksissa rikosilmoituksen voi tehdä myös työnantaja.
Työterveyshuollon asiantuntemusta voi hyödyntää jälkihoidossa.
Työnantaja viimekädessä vastaa siitä, että toimintamalli on laadittu ja henkilöstö on perehdytetty toimimaan sen mukaisesti.
Lue lisää Somehäirintä ja maalittaminen työssä