Vaikka kunnassa olisi Paltamon tapaan kunnanjohtajan käytössä komea kulmahuone, niin kunnasta riippuen etätyötä tehdään aiempaa enemmän. (Kuva; Paltamon kunta)

Korona-aika oli varsinainen läpimurto etätyölle. Näin tapahtui myös kuntasektorilla. Vaikka koronatilanne on helpottanut, niin etätyö on tullut jäädäkseen myös kuntiin ja hyvinvointialueille.

Suomen Yrittäjien teettämän tuoreen Työelämägallupin mukaan kunnissa tai kuntayhtiössä työskennelleistä 47 prosenttia oli tehnyt tammikuun aikana etätöitä. Hyvinvointialueella etätöitä oli tehnyt vain 28 prosenttia, joka on varsin ymmärrettävää, sillä käsiä ei kipsata ja tulipaloja sammuteta etätöitä tehden.

Myös kuntajohtajien arjessa etätyö ovat tuttu juttu. Harvoin kuntajohtajaa tavoitteleva henkilö tietää, mistä puhelimeen tai sähköpostitiedusteluun vastataan. Utsjoella mahdollisuus etätöiden teosta on kirjattu kunnanjohtajan johtajasopimukseen.

-Utsjoella kunnanjohtajalla on oikeus harkintansa mukaan ja työtehtävien niin vaatiessa tai salliessa tehdä etätyötä. Minä olen tehnyt yleensä päivän viikossa etätöitä. Lisäksi erikseen on virkamatkat, joiden aikana olen koko ajan tavoitettavissa, Utsjoen kunnanjohtaja Taina Pieski kertoo työtavoistaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Utsjoki on laaja pohjoisen kunta, jossa pinta-alaa riittää yli 5200 neliökilometriä. Työ on pakostakin liikkuvaa ja kuntapäättäjät ovat ymmärtäneet, ettei kunnantalon kulmahuoneesta maailman menon seuraaminen ole paras tapa johtaa kuntaa.

-Etätöistä ei ole käyty Utsjoella keskustelua eikä asiaa ole koettu ongelmalliseksi. Kunnanjohtaja on tavoitettavissa 24/7 riippumatta siitä, missä milloinkin työtään tekee. Pääasia, että kunnanjohtaja on hyvin tavoitettavissa ja vuoropuhelu työntekijöiden, luottamushenkilöiden, kuntalaisten ja sidosryhmien kanssa on toimivaa ja aktiivista, viestittää Taina Pieski.

Aina ei onnistu

Taivalkosken kunnanjohtajakiemurat ovat viimeisen vuoden aikana ollut tavanomaista enemmän julkisuuden valokeilassa. Viimeksi viime viikolla, kun koeajalla ollut Aki Räisänen ilmoitti jättävänsä viran. Kunnan sivuilla julkaistussa varsin sovinnollisessa tiedotteessa Räisänen kiitteli hyvästä yhteistyöstä ja kertoi ratkaisunsa takana olevan perhesyyt.

Vt. kunnanjohtajan ratkaisu oli yllätys kunnan luottamushenkilöille, mutta vielä suurempi yllätys tuli päivää myöhemmin, kun Koillissanomat julkaisi Aki Räisäsen haastattelun. Jutussa Taivalkosken jättänyt kunnanjohtaja kertoi yhden viikoittaisen etätyöpäivän nousseen kynnyskysymykseksi viranhoidon jatkon suhteen.

-Esitin sellaista, että jos olisin pääsääntöisesti perjantain tehnyt etänä, totesi Räisänen Koillissanomien haastattelussa.

Räisäsellä oli kokemusta vastaavasta järjestelystä aiemmilta vuosilta, kun hän toimi rikoskomisariona Kuusamossa.

-Kuusamon aikana ehdin tehdä sitä 1,5 vuotta. Se oli loistava tapa rytmittää kehittämis- ja paperityöt sekä varsinainen johtaminen, Aki Räisänen totesi lehtihaastattelussa.

Kaivattiin läsnäoloa muutosvaiheessa

Taivalkosken kunnanhallituksen puheenjohtaja Heli Hietala (sd.) myöntää Aki Räisäsen esityksen viranhoidon hybridimallista olleen esillä kunnanhallituksessa, vaikka varsinaista päätöskirjausta ei asiasta pöytäkirjoista löydykään. Vt. kunnanjohtajan esitys joka viikkoisesta etätyöpäivästä oli hallituksessa esillä 11. tammikuuta.

-Hän toi tämän hybridimallin kunnanhallitukseen tammikuussa. Me keskustelimme asiasta muut asiat-kohdassa ja päätimme pitää kiinni tuoreesta johtajasopimuksesta. Sekin mahdollistaa etätyön, mutta kunnanjohtaja olisi halunnut säännöllisen etätyöpäivän, Hietala kertoo.

Etätyön mahdollisuudet tunnetaan myös Koillismaan suunnalla. Nyt vain ei aika ollut oikea.

-Meillä on menossa iso organisaatiomuutos hyvinvointialueiden aloittamisen myötä ja virkakunnassa on ollut paljon vaihtuvuutta. Tässä tilanteessa koimme tärkeäksi, että kunnanjohtaja on mahdollisimman paljon läsnä virkaansa hoitamassa, Heli Hietala perustelee.

-Kyllä meidänkin kunnassa etätyö tunnetaan ja niitä voi tehdä, ei tämä mikään peräkylä ole. Ei tässä tahallaan ole haluttu vaikeita olla, kokenut kuntapäättäjä vakuuttaa.

Tilanteet elävät

Pikaisen puhelu- ja sähköpostikierroksen kuntajohtajien keskuudessa vallitsee hyvin erilaisia tapoja tehdä etätöitä. Hartolassa on Utsjoen tapaan määritelty kunnanjohtajan etätyömahdollisuus johtajasopimuksessa. Tästä huolimatta kunnanjohtaja löytyy toimistopäivänäkin useimmiten virkahuoneesta.

-Teen etätyöpäiviä hyvin vähän. Asun lähellä kunnantaloa ja itselleni on luontevampaa tehdä toimistotöitä kunnantalolla työhuoneessa, jossa olen myös paremmin tavoitettavissa. Jos koko päivä on esimerkiksi etäkoulutuksia tai -kokouksia, niin silloin saatan pitää etäpäivän, kertoo työrutiineistaan Jarkko Seppälä.

Etätyöt ovat tulleet jäädäkseen myös kunnan johtavien virkamiesten arkeen. Jokainen kunta ja kunnanjohtaja ovat kuitenkin erilaisia.

-Mielestäni etätyö sopii kuntajohtajatyöhön ja jokainen tekee työtä omalla tavallaan. Pääasia on, että hommat tulee hoidettua ja kunnanjohtaja on kuitenkin riittävästi läsnä ja tavoitettavissa. Eri kokoisissa kunnissa on erilaisia vaatimuksia esimerkiksi vuorovaikutuksessa kuntalaisten ja paikallisten yritysten kanssa. Pienessä kunnassa ollaan lähellä kuntalaisia, Seppälä vastaa Kuntalehden kysymyksiin.

Liedon viime vuonna aloittanut kaupunginjohtaja Mika Ingi voisi johtajasopimuksensa perusteella tehdä etätöitä oman harkintansa mukaan, mutta etätyöt ovat osuneet lähinnä viikonloppuihin.

-Nykyään on monia kommunikaation välineitä, joten pieni muotoisesti töitä voi tehdä myös etänä. Kuntaorganisaatiota pitää kuitenkin mielestäni johtaa joukkojen keskellä, ei omalta kotisohvalta, kiteyttää Ingi.

Pyhtäällä joustetaan

Terhi Lindholm aloitti Pyhtään kunnanjohtajana elokuussa. Tuoreella kunnanjohtajalla on työnteko keskittynyt vielä tiiviisti ihmisiin ja asioihin perehtymiseen, eikä etätyöt ole laajemmassa mitassa olleet ajankohtaisia.

Pyhtäällä etätyömahdollisuutta ei ole kirjattu johtajasopimukseen, mutta joustavia toimintamalleja suosivassa kunnassa se on mahdollista.

-Arvostan itse korkealle joustavuutta, joka voi tarkoittaa sitä, että voin myös kerran pari vuodessa tehdä pätkän etätöitä ulkomailta. Uskon, että tällainen joustavuus on erityisesti pienemmille kunnille yhä tärkeämpi kilpailuetu osaavan työvoiman saatavuuden suhteen. Pääasia on, että tavoitteet saavutetaan koko organisaatiossa ja kunnanjohtaja on tavoitettavissa, Lindholm kertoo.

Kaikkia asioita ei kuntajohtaja voi etänä hoitaa, sillä läsnäoloakin tarvitaan. Joustavuus puolin ja toisin tuo parhaan lopputuloksen.

-Etätyö istuu hyvin kunnanjohtajan työhön ja tuo kaivattua liikkumavaraa muuten sitovaan työhön. Virastolla ei tarvitse istua päivystämässä. Paikan päällä pitää olla useissa henkilöstön, asukkaiden, yrittäjien ja yhteistyökumppanien tapaamisessa sekä toimielinten kokouksissa, mutta nämä ovat ennakkoon sovittuja asioita. Pidän tärkeänä myös epävirallista kanssakäymistä viraston kahvitauoilla, mutta sitäkään ei tarvitse olla päivittäin, Terhi Lindholm toteaa.

Etätyö on kilpailuetu rekryissä

Korona-aika pakotti ja opetti suomalaiset etätöihin. Vaikka paluu työpaikoille on monilla aloilla tosiasia, niin etätyöskentely tulee olemaan jatkossakin merkittävä tapa työskennellä. Suomen Yrittäjien Työelämägallupin mukaan tammikuussa 2023 noin neljännes työntekijöistä teki etätöitä jokaisena työpäivänä, kun vuotta aiemmin vastaava määrä oli 44 prosenttia.

Etätyömahdollisuutta arvostetaan työntekijöiden keskuudessa. Kyselyyn vastanneista etätöitä tekevistä lähes puolet harkitsisi työpaikan vaihtoa, mikäli ei saisi tehdä etätöitä. Kiinnostus etätöitä kohtaan on suurinta alle kolmikymppisillä työntekijöillä.

-Etätöiden salliminen on työnantajalle kilpailuetu rekrytoinneissa. Työelämägallupin mukaan moni nuori painottaa etätyön arvoa ja olisi valmis vaihtamaan työpaikkaa, jos etätyö ei olisi mahdollista, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

-Lähityön ja työyhteisön tuoma lisäarvo ymmärretään, siksi työpaikoille on palattu laajalti. Silti kokemukset etätyöstä vaikuttavat olevan edelleen varsin myönteisiä. Hybridityöstä – ollaan vaihtelevasti etänä tai työpaikalla – on tullut työelämän arkea, Pentikäinen muistuttaa asiaa koskevassa tiedotteessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Taivalkoskella ei suostuttu jatkuvaan perjantaiseen kotityöpäivään Oulussa. Etätöitä olisi voitu tehdä niin erikseen sovittaessa mikä lienee yleinen käytäntö.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*