Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue aikeissa irtisanoa Kuusiolinnan ulkoistussopimuksen
Pihlajalinnan suunnalla pidetään Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen suunnitelmaa irtisanoa Kuusiolinna Terveys Oy:n ulkoistussopimus Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin sote-palvelujen hoidosta perusteiltaan lainvastaisena. Pihlajalinna omistaa yhtiöstä 97 prosenttia.
Vuodesta 2016 lähtien Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin alueella sosiaali- ja terveyspalvelut on tuottanut Pihlajalinnan tytäryhtiö Kuusiolinna Terveys Oy. Kuusiolinnalla on vuoteen 2030 ulottuva ulkoistussopimus palveluista, mutta nyt Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue haluaa päättää sopimuksen vuoden 2025 loppuun. Asia on esillä nyt, sillä hyvinvointialueiden on arvioitava lokakuun loppuun mennessä kunnilta siirtyneiden palvelusopimusten jatkumisen mahdollisuudet.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Lasse Hautalan (kesk.) mukaan vaihtoehdot tilanteessa ovat vähissä hyvinvointialueen vinkkelistä katsottuna.
-Jos sopimuksen sisältöä lähdettäisiin merkittävästi muuttamaan, niin meidän pitäisi kilpailuttaa nämä palvelut uudelleen. Itse näen ongelmana sen, että meillä on parhaillaan uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelman valmistelu työn alla. Ohjelmalla haetaan noin 40 miljoonan euron vuosittaista vaikutusta, sillä tänäkin vuonna meillä on syntymässä alijäämää noin 36 miljoonaa, Lasse Hautala kertoo.
-Tämän lisäksi Orpon hallitus hakee vielä 1,4 miljardin säästöjä sote-palveluista. Jos me tässä tilanteessa tekisimme uuden ulkoistussopimuksen, niin betonisoisimme palvelut vuosiksi tietylle tasolle. Siinä voisi käydä niin, että muiden alueiden palveluja jouduttaisiin heikentämään, jotta pystyisimme maksamaan nämä uuden sopimuksen sisältämät palvelut, Hautala jatkaa.
Neuvotteluja sopimuksesta
Osapuolet ovat vuosien 2022 ja 2023 aikana käyneet tiiviitä neuvotteluja ulkoistussopimuksen jatkosta. Neuvotteluissa osapuolet ovat hyvinvointialueen mukaan olleet samaa mieltä siitä, ettei vuonna 2015 tehty sopimus ole nykyisellään toimiva kokonaisuus.
Hyvinvointialueiden lakisääteinen järjestämisrooli, palvelusopimuksen palveluihin tehtävät muutokset ja niiden vaikutus hinnoitteluun sekä erikoissairaanhoidon osuus on koettu osapuolten kesken ongelmallisiksi. Esimerkiksi erikoissairaanhoidossa hyvinvointialue määrittää erikoissairaanhoidon hinnaston, jonka Kuusiolinna maksaa. Kuitenkin Kuusiolinnan saama korvaus myös erikoissairaanhoidosta on sidottu palvelusopimuksen mukaiseen hinnankehitykseen.
Hyvinvointialueen aluehallituksen esityslistan mukaan osapuolet ovat neuvotelleet ennen vuodenvaihdetta 2022-2023 erikoissairaanhoidon irrottamisesta sopimuskokonaisuudesta, mutta lainmukaista ratkaisua asiaan ei ole löydetty. Näin aluehallitukselle ja aluevaltuustolle esitetään sopimuksen irtisanomista viisi vuotta ennen sopimuksen päättymistä.
-Hyvinvointialueen tulee noudattaa voimassa olevaa lainsäädäntöä eikä sillä näin ollen ole muuta mahdollisuutta, kuin noudattaa sote-järjestämislain 29 §:n 3 ja 6 momentteja Palvelusopimuksen irtisanomisesta. Sopimuskokonaisuus ei täytä hyvinvointialuelain ja sote-järjestämislain ensisijaista järjestämisvastuun toteuttamista eikä oman palveluntuotannon varmistamista koskevia vaatimuksia. Voimaanpanolain 29.6 §:ssä säädetään, että jos osapuolet eivät pääse yksimielisyyteen sopimuksen muuttamisesta ja mitättömyys koskee vain osaa sopimusta, osapuolilla on oikeus irtisanoa sopimus, asian esittelytekstissä todetaan.
Pihlajalinna: Irtisanomisen perusteet lainvastaiset
Pihlajalinnan suunnalla Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen suunnitelmaa irtisanoa palvelusopimus ennen aikojaan pidetään poikkeuksellisena ja perusteiltaan lainvastaisena.
-Pihlajalinna pitää Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella tehtyä valmisteluprosessia poikkeuksellisena ja katsoo, että nyt esitetyt sopimuksen päättämisen perusteet ovat yksiselitteisesti lainvastaisia. Esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialue on päättänyt hankintalain ja sote-lainsäädännön mukaisesti vastaavan sopimuksen jatkumisesta. Pirkanmaan hyvinvointialue ja Pihlajalinna ovat sopineet tarvittavista palvelutuotannon muutoksista alkuperäisen sopimuksen ehtojen mukaisesti, yhtiön julkaisemassa tiedotteessa todetaan.
Kuusiolinna Terveys Oy:n liikevaihto on ollut viime vuosina vajaan 100 miljoonan euron luokkaa ja se on työllistänyt tilinpäätöstietojen mukaan noin 1200 työntekijää. Pihlajalinna omistaa yhtiöstä 97 prosenttia ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on kolme prosenttia yhtiön osakkeista.
Ulkoistussopimuksen irtisanominen on esillä maanantaina 4.9. aluehallituksessa. Lopullisen päätöksen asiassa tekee aikanaan hyvinvointialueen aluevaltuusto. Kuusiolinnan sopimus on ainoa sote-palvelujen ulkoistussopimus, joka Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen sopimussalkusta löytyy.