EU:n alueiden ja kaupunkien on tiivistettävä yhteistyötä entisestään, alueiden komitean puheenjostaja Vasco Alves Cordeiro muistuttaa. Kuva: EU / Fred Guerdin

Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja Vasco Alves Cordeiro varoittaa maaseudulla ja syrjäisillä alueilla huolestuttavasti kasvavasta tyytymättömyydestä Eurooppa-vaalien lähestyessä.

Codeiro puhui alueiden komitealle esitellessään alueiden ja kuntien tilaa kartoittavaa barometria, joka julkaistiin tällä viikolla.

Vuoden 2023 kertomuksessa alueiden ja kuntien tilasta luodaan tilannekatsaus siihen, miten moninaisia vaikutuksia nykyisillä kriiseillä on EU:n alueisiin, ja esitetään käytännön ideoita ja ratkaisuja unionin kansalaisten kohtaamiin kiireellisimpiin haaste.

-Kun tiedetään, että 70 prosenttia EU:n päätöksistä toimeenpannaan kunnissa ja alueilla, voi vain ihmetellä, miksi niillä ei ole vahvempaa sananvaltaa, Cordeiro sanoi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Suurempi sananvalta alueilla kasvattaisi myös kansalaisten tyytyväisyyttä EU:hun, ja nyt tyytymättömyys kasvaa uhkaavasti juuri ensi kesänä pidettävien EU-vaalien edellä, puheenjohtaja muistutti.

-Alueiden ja kaupunkien suurempi rooli on ratkaisevan tärkeää, kun EU on laajenemassa ja joudumme ratkomaan suuria kriisejä.

– Vuosi 2023 on jo ennätyksellinen – valitettavasti. Kaikkien aikojen lämpimin kesä, maastopaloja, helleaaltoja, kuivuutta, mutta myös myrskyjä ja tulvia. Ilmastokriisi vie ihmishenkiä, uhkaa taloutta ja tulevaisuuttamme sekä vahvistaa eriarvoisuutta. Tällä kaikella voi olla negatiivisia vaikutuksia myös poliittisiin instituutioihin ja demokratiaan. Maailmanlaajuisia sitoumuksia ei ole mahdollista muuttaa paikallisen tason toimiksi ilman alueiden ja kuntien aktiivista roolia, Cordeiro korosti.

Ukrainalaisten pakolaisten vastaanottaminen ja kotouttaminen, ilmastokatastrofin seurauksiin sopeutuminen ja monia maaseutualueita koetteleva väestökato ovat kriisejä, joita kaupunkien, kuntien ja alueiden johtajat joutuvat päivittäin ratkomaan, alueiden komitea muistuttaa.

Tuoreessa vuosikertomuksessa EU:n alueiden ja kuntien tilasta korostetaan paikallis- ja alueviranomaisten konkreettista panosta EU:n yhtenäisyyteen näiden kiireellisten haasteiden edessä. Kertomukseen sisältyy IPSOS-tutkimuslaitoksen laatima laaja kyselytutkimus eli alue- ja kuntabarometri, joka on suunnattu EU:n kaikkien 27 jäsenvaltion paikallis- ja aluepäättäjille.

Tutustu vuosikertomukseen täällä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*