Riihimäellä sijaitsee mm. Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkoulu. Kuva Puolustusvoimien videolta, jolla esitellään johtamisjärjestelmäkeskusta, jonka tehtävänä on tuottaa Puolustusvoimien kaikissa valmiustiloissa tarvitsemat tiedonsiirto- ja tietojärjestelmäpalvelut sekä varmistaa niiden kyberturvallisuus.

Riihimäen kaupunki on ottanut uuden askeleen teollisuuden verkostokehittämisessä ja tiivistää yhteistyötä Suomen Puolustusvoimien kanssa.

Yhteistyöhön kuuluu mm. kaupungin oma kenraalitason sotilasneuvonantaja.

Perinteikkään varuskuntakaupungin varsinainen varuskuntatoiminta ei ole aivan entisenlaisessa kukoistuksessa, mutta puolustusteollisuuden innovaatiotoiminta on vilkasta ja vilkastuu entisestään dramaattisesti parissa vuodessa muuttuneen maailmantilanteen ja Suomen Nato-jäsenyyden myötä.

-Puolustus- ja turvallisuusalalla on jo suuri merkitys Riihimäen työllisyydelle ja elinvoimalle. Pelkästään varuskunta-alueella on reilut 600 työpaikkaa, kaupunginjohtaja Jouni Eho kertoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Näistä työpaikoista suuri osa on Puolustusvoimien korkean profiilin strategisissa osaamisyksiköissä.

– Elektronisen sodankäynnin keskus, puolustusvoimien tutkimuslaitoksen osia, johtamisjärjestelmäkoulu, jossa koulutetaan puolustusvoimien kybervarusmiehet sekä sotilaslääketieteen keskus, Eho luettelee.

Lisäksi aseteollisuus työllistää: Sako tarjoaa töitä yli neljällesadalle, ja kriittisen huoltovarmuuden ja poikkeusolojen asiantuntijayritys Millogin toimipaikka on kaupungissa.

Hallitusohjelman kirjauksessa mahdollisuuksia alueille

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on vaikuttanut osaltaan puolustusteollisuuden tilanteeseen, samoin Suomen Nato-jäsenyys.

-Hallitusohjelmaan on laitettu kirjaus, että Suomi aikoo olla aktiivinen Nato-jäsen ja tavoitella myös Naton rakenteita. Siinä piilee mahdollisuuksia myös alueilla ja kaupungeille, Eho sanoo.

Muuttunut maailmantilanne näkyy myös katukuvassa. Riihimäen varuskunnissa vierailee aiempaa enemmän Naton upseereita.

Uudenlaista yhteistyötä

Riihimäki vetää puolustusteollisuuden ympärille rakentuvaa DEFINE-hanketta, jonka tarkoituksena on rakentaa kansainvälisesti korkeatasoista puolustus- ja turvallisuusalan verkostoa. Tavoitteena on koota parhaat sotilas- ja siviilipuolen osaajat yhteen luomaan uusia innovaatioita, jotka palvelevat samaan aikaan niin sotilastarpeita kuin koko yhteiskuntaa.

Verkoston vahvistamiseksi Riihimäki teki korkean profiilin toimeksiannon, kun everstiluutnantti evp. Ilkka Korkiamäki aloitti kaupungin sotilasneuvonantajana.

Korkiamäki toimii kaupungin erikoisasiantuntijana ja on pohjustanut hanketta pitkään mm. haastattelemalla kymmeniä Puolustusvoimien ja teollisuuden asiantuntijoita, Jouni Eho kertoo.

-Tiiviimmälle vuorovaikutukselle on kysyntää, siihen suhtaudutaan positiivisesti. 

Suomessa on pitkät perinteet verkostomaisessa yhteistyössä, jossa mukana ovat julkinen sektori, elinkeinoelämä, tutkimus ja koulutussektori tiiviissä yhteistyössä.

-Mutta ehkä Puolustusvoimien rooli on ollut vähän pienempi. Haluamme vähän haastaa tätä, Jouni Eho sanoo.

Hankkeen myötä on tarkoitus luoda entistäkin enemmän alan työpaikkoja. Mukana verkostossa ovat myös naapurikaupungit Hämeenlinna ja Forssa. Elinkeinoelämää edustavat Millog ja Sako. Puolustusvoimien ohella verkostoon kuuluvat Hämeen ammattikorkeakoulu ja VTT.

Robotiikkaosaaminen tukena

Riihimäki on jo pitkään profiloinut itseään robotiikan kehittäjänä. Kaupunki järjestää tänäkin vuonna robotiikan SM-kilpailut koululaisille.

Ehon mukaan robotiikkaosaaminen tukee puolustusteollisuustavoitteita.

-Siinä on selkeä tarttumapinta. Hämeen ammattikorkeakoululla on kovat kasvutavoitteet lisätä tekniikan alan aloituspaikkoja Riihimäellä. Tiedän, että Puolustusvoimat tarvitsee kasvavissa määrin ict-osaajia, ja Riihimäellä on perinteet tieto- viestintätekniikan insinööriohjelmissa. Näemme kasvua opiskelijamäärissä tulevina vuosina.-

Ehon mukaan dramaattinen maailmantilanne voi siis tarjota kuntakentälle elinkeinopoliittisia mahdollisuuksia.

-Ukrainan sota on osoittanut uuden teknologian roolin korostumisen sotatantereella. Siellä on tekoälyä, drooneja, digitaalista teknologiaa. Suomi on perinteisesti ollut siinä vahva, ja Riihimäellä on näihin kyvykkyyksiin liittyviä osaamista ja yksiköitä.

DEFINE-verkosto järjestää kesäkuussa Riihimäen Kansainvälisten Erämessujen yhteyteen MaanpuolustusAreenan. Tavoitteena on kehittää tapahtumasta yksi Suomen merkittävimmistä puolustus- ja turvallisuusalan vuosittaisista tapahtumista, joka keskittyy alan teknologiakehityksen ja innovaatiotoiminnan vauhdittamiseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*