Sysmän kokonaisulkoistussopimus käräjäoikeuden syyniin
Sysmän kunta ulkoisti soten 20 vuodeksi. Nyt hyvinvointialue haluaa mahdollisuuden olla käyttämättä optiovuosia. (Kuva: Lauri Rotko)
Päijät-Hämeen hyvinvointialue haluaa kohtuullistaa vuoteen 2036 ulottuvan Sysmän sote-palveluja koskevan kokonaisulkoistuksen voimassaoloehtoja. Hyvinvointialue ja sote-palvelut sysmäläisille tuottava Terveystalo Oy ovat neuvotelleet sopimuksen kohtuullistamisesta, mutta yhteistä näkemystä ei ole löytynyt.
Heti ensimmäisenä ulkoistusvuonna 2016, vain muutamia päiviä ennen ns. rajoituslain astumista voimaan, Sysmän kunta päätti ottaa käyttöön sopimuksen sisältämät optiokaudet. Näin ollen sote-ulkoistuksen pituudeksi tuli ennätysmäiset 20 vuotta. Koska Sysmä käytti heti sopimuksen optio-oikeudet täysimääräisenä, niin hyvinvointialue ei voi enää sopimusta irtisanoa. Sen sijaa Terveystalo voisi halutessaan sopimuksen irtisanoa ennen optiokausien alkua.
Nyt hyvinvointialue on saattanut sopimusehtojen kohtuullistamisen Päijät-Hämeen käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Asian käsittelylle ei vielä ole tiedossa käsittelyajankohtaa. Todennäköisesti käräjäoikeus puntaroi asiaa vasta vuoden loppupuolella. Asiakkaille tilaajan ja tuottajan näkemyserot eivät näy, sillä Terveystalon ammattilaiset tuottavat sote-palvelut Sysmässä normaalisti oikeudenkäynnistä huolimatta.
Alkuperäisen sopimuksen kokonaisulkoistuksesta tekivät Sysmän kunta ja Attendo Oy elokuussa 2015. Sopimuksen varsinainen sopimuskausi oli 10 vuoden mittainen, jonka lisäksi siihen sisältyi kaksi viiden mittaista sopimuskautta.
Kokonaisulkoistussopimus siirtyi Attendolta Terveystalolle vuonna 2018, kun Terveystalo osti Attendon terveyspalvelutoiminnan. Sysmän kunnalta sopimus siirtyi Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle sote-uudistuksen myötä viime vuoden alussa.
Ketkä Sysmän kunnasta tekivät sopimuksen?