Viime vuoden lokakuun maisemassa näkyy esteaitahankkeen pilottiosuus Pelkolassa. Kuva: Rajavartiolaitos

Sisäministeriö lähetti nyt perjantaina lausunnolle lakiluonnoksen väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Lausuntoaikaa on 25.3. saakka.

Muuttoliikkeen välineellistäminen tarkoittaa sitä, että laajamittainen maahantulo on toisen valtion järjestämää. Maahantulijoita käytetään tässä tapauksessa hyväksi Suomen poliittiseen painostukseen.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Sisäministeriö tiedottaa myös, että laki olisi määräaikainen ja se olisi voimassa vuoden lain voimaantulosta.

Presidentti mukana

Välineellistettyä maahanmuuttoa torjuvassa laissa säädettäisiin edellytyksistä, joiden vallitessa valtioneuvoston yleisistunto voi päättää rajoittaa kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Päätöstä edeltäisi yhteistoiminta tasavallan presidentin kanssa. Lain soveltaminen edellyttäisi, että se olisi välttämätöntä Suomen suvereenisuutta tai kansallista turvallisuutta vakavasti vaarantavan vaikuttamisen torjumiseksi.

Päätös voitaisiin tehdä ennakoivasti ja enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Tällöin kansainvälistä suojelua koskevaa hakemusta ei eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta otettaisi vastaan, vaan henkilön maahantulo estettäisiin. Hänet poistettaisiin maasta ja ohjattaisiin siirtymään paikkaan, jossa kansainvälistä suojelua koskevia hakemuksia otetaan vastaan.

Laki mahdollistaisi sen, että itärajan rajanylityspaikkoja voisi olla auki muulle liikenteelle, koska se rajoittaisi vain kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista välineellistetyn maahantulon tilanteessa.

Taustalla Venäjä

Lain valmistelussa on selvitetty mahdollisuus säätää asiasta tarvittaessa perustuslain säätämisjärjestyksessä. Poikkeuslain säätämiselle olisi pakottavia syitä, koska viranomaisilta puuttuu nyt riittävät keinot torjua vakavaa välineellistettyä maahantuloa.

Poikkeuslaki olisi ajallisesti rajoitettu perustuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla.

Venäjä on kohdistanut Suomeen välineellistettyä maahantuloa syksystä 2023 lähtien. Suomen on varauduttava siihen, että Venäjän painostaminen jatkuu pitkäaikaisesti ja että välineellistetty maahantulo saa aiempaa laajempia ja vakavampia muotoja.

Suomen itäraja on samalla EU:n ja Naton ulkoraja. Schengen-alueen ulkorajalle ei voida sallia välineellistetyn maahantulon väylää Eurooppaan.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*