Suomi johdatti Euroopan komission puheenjohtajan uuden esteaidan läheisyyteen itärajalla – "Kasvaa riski, että Venäjä organisoi ihmisiä"
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tutustui Suomen tilanteeseen Venäjän naapurina. Kuva: Lauri Heikkinen / valtioneuvoston kanslia
Pääministeri Petteri Orpo (kokoomus) ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kävivät Imatran rajanylityspaikalla tutustumassa tilanteeseen Suomen itärajalla, valtioneuvoston viestintä tiedottaa.
Tämän jälkeen he jatkoivat Lappeenrannan raatihuoneella kahdenvälisiä keskusteluja, jotka he aloittivat edellisenä päivänä lentäessään samalla koneella Brysselistä Lappeenrantaan Eurooppa-neuvoston kokouksen jälkeen.
Vierailun keskeisenä tarkoituksena oli perehdyttää komission puheenjohtaja von der Leyen Venäjän Suomeen kohdistamaan välineellistettyyn maahantuloon ja sen estämiseen.
Pääministeri Orpo ja puheenjohtaja von der Leyen lensivät Lappeenrannasta Rajavartiolaitoksen helikopterilla tutustumaan Imatran rajanylityspaikkaan ja Pelkolan rajavartioasemaan, jonka läheisyydessä on otettu käyttöön pilottivaiheessa rakennettu noin kolmen kilometrin pituinen esteaita.
Rajan tilanteesta kertoivat sisäministeri Mari Rantanen (perussuomalaiset) ja Rajavartiolaitos.
– Viralliset rajanylityspaikat itärajalla on suljettu. Kevään ja helpompien sääolosuhteiden myötä kasvaa riski, että Venäjä organisoi ihmisiä pyrkimään laittomasti Suomeen maastorajan yli, eli rajanylityspaikkojen ulkopuolella, pääministeri Orpo sanoi.
Pääministeri Orpo kertoi vierailun aikana puheenjohtaja von der Leyenille hallituksen parhaillaan valmistelemasta lakiluonnoksesta välineellistetyn maahantulon torjumiseksi.
– Toivon, että meillä olisi tulevaisuudessa koko EU:ta koskeva ratkaisu, joka suojaisi välineellistetyn maahantulon kohteeksi joutunutta EU-maata, pääministeri Orpo totesi.
Pääministeri Orpo korosti lisäksi, miten tärkeää myös turvallisuuspoliittisista syistä on pitää koko Suomi elinvoimaisena ja asuttuna.
Hän kertoi puheenjohtaja von der Leyenille Itä-Suomen tilanteesta sekä lisähaasteista, joita rajaliikenteen loppuminen Venäjän Suomeen kohdistaman välineellistetyn maahanmuuton Itä-Suomessa aiheuttaa.
– Itäisen Suomen pitäminen asuttuna on Suomelle tärkeää. Onkin keskeistä, että tämä huomioidaan EU:n rahoituksessa sekä tulevan komission ohjelmassa. Tämä oli keskeinen viestimme von der Leyenille. Suomi ja muut Venäjän rajavaltiot tarvitsevat unionin tukea myös esimerkiksi rajaturvallisuutemme parantamiseen. Kyse on EU:n ulkorajasta ja sen turvallisuudesta, pääministeri Orpo totesi valtioneuvoston tiedotteen mukaan.
Lisäksi valtineuvoston tiedotteen mukaan pääministeri Orpo ja puheenjohtaja von der Leyen keskustelivat myös Suomen tavoitteista seuraavan Euroopan komission strategiseen agendaan sekä Euroopan turvallisuustilanteesta.