Synnytykset loppuvat Lohjan sairaalassa – Päätös hyväksyttiin HUS:n yhtymähallituksessa kolmen äänestyksen jälkeen
Lohjan sairaalassa synnytykset ovat tauolla jo tulevana kesänä. Kuvituskuva Mikkelin keskussairaalasta. (Kuva: Soila Puurtinen)
HUS:n yhtymähallitus hyväksyi tänään maanantaina äänestyksien jälkeen palveluverkkoon liittyvät muutokset, jotka koskevat erityisesti Lohjan ja Porvoon sairaaloita. Öisin ja viikonloppuisin tehtävät leikkaukset loppuvat Lohjan ja Porvoon sairaaloissa. Samalla myös synnytystoiminta siirtyy pois Lohjan sairaalasta HUS:n muihin synnytyssairaaloihin.
Äänet jakautuivat
Ensimmäisessä äänestyksessä asian käsittelyn jatkaminen voitti Markku Sistosen tekemän ja Pirkko Leton kannattaman esityksen asian valmisteluun palauttamisesta äänin 10–7.
Toisen vastaesityksen asian palauttamisesta uuteen valmisteluun kesän ajaksi teki Elin Blomqvist-Valtonen Ilkka Taipaleen kannattamana: ”Palveluverkko ja sairaaloiden profiilimuutokset hyväksytään muilta osin, paitsi Lohjan sairaalan osalta. Lohjan sairaalan ja synnytystoiminnan jatkamisesta päätetään hallituksen kokouksessa 2.9.2024 ja asia palautetaan valmisteluun näiltä osin. Samassa kokouksessa hallitukselle esitetään arvio Lohjan synnytystoiminnan kesäsulun vaikutuksista.”
Tässä äänestyksessä äänet jakautuivat 12–5 ja asian käsittelyä jatkettiin.
Päätösesitykseen hyväksyttiin yksimielisesti Sanna Vesikansan esitys siitä, että Lohjan synnytykset siirtyvät esityksen mukaisesti hallitusti aikaisintaan Naistenklinikan A-osan remontin valmistuttua ja viimeistään Jorvin sairaalan lisätilan valmistuttua.
Äänestyksen jälkeen hyväksyttiin myös Marika Räfin esittämä lisäys: ”Jorvin sairaalan synnytysosastoa vahvistetaan ja kehitetään siten, että sille laaditaan vauvamyönteisyysohjelma ja haetaan vauvamyönteisen synnytysosaston sertifikaatti. Lisäksi varmistetaan palveluverkkotyön esityksessä Lohjan ja Porvoon sairaaloiden muutoksissa ensihoidon riittävyys ja huolehditaan palveluiden kielellisestä saatavuudesta.”
Kolmannen vastaesityksen teki Elin Blomqvist-Valtonen Anna Vuorjoen kannattamana: ”Palveluverkkoselvitys ja sairaaloiden profiilimuutokset hyväksytään muilta osin, paitsi Lohjan sairaalan osalta. Esitetyt muutokset Lohjan sairaalan toimintoihin ja profiiliin ei toimeenpanna. Lohjan sairaalan profiili mukaan lukien synnytystoiminta säilyy nykyisellään.”
Täydennetty pohjaesitys voitti vastaesityksen äänin 11–6. Kokouksen pöytäkirjaa ei ole vielä tarkastettu.
Lisäksi yhtymähallitus hyväksyi yksimielisesti synnytyksiin ja synnytyssairaaloihin liittyvät kehitystoimenpiteet, jotka koskevat muun muassa synnytysvalmennuksia ja synnytyspelon ehkäisyä, imetysohjausta ja lasta odottavien ja synnyttävien perheiden hoitoketjuja.
Aikataulu tarkentui
Muutokset tapahtuvat Lohjalla viimeistään vuonna 2026. HUS:n hallintojohtaja Lauri Tannerin mukaan Naistenklinikan toimialajohtajan oli todennut, että infran puolesta synnytysten muutos olisi mahdollista toteuttaa vaikka heti.
Hallitus kuitenkin katsoi, että muutos on parempi toteuttaa vasta kun Naistenklinkan A-siiven remontti valmistuu loppuvuodesta 2024. Takaraja vuonna 2026 taas tarkoittaa Jorvin sairaalan laajennuksen valmistumista sinä vuonna.
Porvoossa muutokset tapahtuvat vuonna 2027.
Tehtävien muutosten myötä HUS sanoo pystyvänsä lisäämään merkittävästi suunnitelmallista leikkaustoimintaa Lohjan ja Porvoon sairaaloissa. Lohjan sairaalassa arviolta vähintään 750 ja Porvoossa arviolta vähintään 1 000 suunnitelmallista leikkausta enemmän vuodessa.
Hyväksytyn päätösesityksen mukaisesti anestesiapäivystys ja konservatiivinen vuodeosastotoiminta jatkuvat ennallaan kuten myös yhteispäivystys nykyisen kaltaisena ja valvontapaikat siirtyvät tai yhdistyvät vuodeosastoimintoihin.
Paljon pitää säästää
Muutosten taustalla on säästötarpeen lisäksi henkilöstön saatavuuden turvaaminen.
HUS:n yhtymähallitus päätti, että se esittää 15. kesäkuuta kokoontuvalle yhtymäkokoukselle, että vuoden 2025 talousarviovalmistelua jatketaan valtiovarainministeriön rahoituslaskelmien perusteella 2 444 881 000 euron kehyksen pohjalta.
Talousarviokehys edellyttää HUS:lta noin 55 miljoonaa euron sopeutusohjelmaa vuodelle 2025. HUS joutuu sopeuttamaan talouttaan vuosina 2025–2027 yhteensä vähintään 225 miljoonalla eurolla.