Konkurssiin haettujen yritysten määrä on kasvanut huomiota herättävästi Vantaalla, Espoossa ja Jyväskylässä
Konkurssihakemus voi olla ajankohtainen, jos rahat ei riitä esimerkiksi velkojen lyhennykseen ajoissa ja muutkin maksuvelvoitteet painavat päälle. Kuva: Pixabay
Kesäkuussa pantiin vireille 252 konkurssia.
Tämä on 13 konkurssia enemmän kuin vuotta aiemmin Suomessa, Tilastokeskus tiedottaa.
Konkurssihakemuksista noin puolet oli palvelualoilla ja viidennes kaupan alalla.
– Konkurssihakemusten määrä on kasvanut jo yli kahden vuoden ajan. Kun tarkastellaan konkurssien liukuvaa vuosisummaa eli 12 kuukauden aikana konkurssiin haettujen yritysten lukumäärää, se oli pienimmillään 1 970 yritystä tammikuussa 2021, sanoo yliaktuaari Tommi Veistämö Tilastokeskuksesta.
– Nyt 12 kuukauden aikana konkurssiin on haettu 3 461 yritystä, eli kasvua vuodesta 2021 on 76 prosenttia, jatkaa Tommi Veistämö Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan.
Eniten konkurssihakemuksia oli kesäkuussa palvelualoilla, yhteensä 121.
Kaupan alalla haettiin konkurssiin 47 yritystä.
– Kahdenkymmenen vuoden keskiarvoon verrattuna konkurssihakemusten määrä on kasvanut maa-, metsä- ja kalatalouden toimialalla yli puolet tavallista määrää suuremmaksi.
– Palvelualoilla kasvu on melkein yhtä suurta. Rakennustoiminnassa konkurssien määrä on kasvanut kolmanneksen, kun taas teollisuudessa se pysynyt ennallaan, lisää Veistämö.
Alueelliset erot suuria
Majoitus- ja ravitsemistoiminnan konkurssihakemuksia jätettiin kesäkuussa yhteensä 14. Näistä puolet oli Helsingistä.
Kaupungeista eniten konkurssihakemuksia jätettiin kesäkuussa Helsingissä, jossa konkurssiin haettiin 54 yritystä.
Tilastokeskuksen mukaan toiseksi eniten konkurssia pantiin vireille Vantaalla, yhteensä 17.
Pidemmän aikavälin tarkastelussa konkurssihakemusten määrä vaihtelee suuresti eri puolilla Suomea.
– Kahdenkymmenen vuoden keskiarvoon verrattuna konkurssihakemusten määrä on kasvanut Pohjois-Karjalassa 82 prosenttia ja Keski-Suomessa 50 prosenttia. Sen sijaan Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa ja -Karjalassa ja Päijät-Hämeessä määrä on laskenut, Veistämö kertoo.
Lisäksi Tilastokeskus tiedottaa, että kymmenessä suurimmassa kaupungissa hakemusten määrä on kasvanut keskiarvolla mitattuna eniten Vantaalla, Espoossa ja Jyväskylässä.
Lue myös: