”Perunan hinta nousi keskimäärin 39 prosenttia” – nämä tekijät vaikuttivat eniten kansalliseen inflaatioon
Perunat ovat monen suomalaisen perusruokaa. Kuva: Pixabay
Kuluttajahintojen vuosimuutos oli kesäkuussa 1,3 prosenttia, kun se vuoden alussa tammikuussa oli 3,3 prosenttia.
Euroopan keskuspankin EKP:n käyttöön tuotettavan yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) vuosimuutos oli kesäkuussa 0,5 prosenttia, kun se vuoden alussa oli 1,1 prosenttia.
Lisäksi Tilastokeskus tiedottaa, että yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin eivät vaikuta omistusasumisen, korkojen tai rahapelien hintakehitys.
Korkojen lisäksi hoitovastikkeiden korotukset ja kaukolämmön hinnan nousu vaikuttivat kesäkuussa eniten kansallisen inflaation muodostumiseen.
Huvipuistopäivä kallistui
Asuntolainojen korkojen muutos oli kesäkuussa 30 prosenttia ja kulutusluottojen korkojen 16,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, Tilastokeskus tiedottaa.
Omistusasuntojen hoitovastikkeiden hinnat nousivat vuodessa lähes seitsemän prosenttia.
Elintarvikkeiden hinnat olivat nyt suurin piirtein viime vuoden tasolla.
– Toukokuulta kesäkuulle hinnat nousivat eniten tuoreissa vihanneksissa uusien perunoiden myötä. Perunan hinta nousi keskimäärin 39 prosenttia ja kaalin hinta 13 prosenttia. Toisaalta tuoreiden hedelmien hinnat laskivat toukokuusta 3,6 prosenttia. Kahvin hinta näyttää heiluvan kuukaudesta toiseen, nyt nousua oli 12,8 prosenttia, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen.
– Inflaatio näyttää nyt maltilliselta, mutta palveluiden hinnat näyttävät yhä nousevan. Lomakauden alku näkyy palvelualan hintojen nousuna. Esimerkiksi pitkien linja-automatkojen hinnat nousivat kuukaudessa seitsemän prosenttia, ulkomaan lentoliikenteen kahdeksan prosenttia ja laivamatkojen yhdeksän prosenttia. Myös huvipuistojen lippujen hinnat nousivat keskimäärin seitsemän prosenttia ja lomamökkien vuokrat 12 prosenttia, Nieminen lisää Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan.
Niemisen mukaan vahvempien oluiden, siiderien ja lonkeroiden tulo vähittäiskauppaan ei juurikaan näy indeksissä.
– Kokonaan uusille tuotteille ei voida laskea hintakehitystä, joten ne jäävät tämän mittauksen ulkopuolelle. Vähittäiskauppaan siirtyneiden vanhojen tuotteiden vaikutus hintakehitykseen oli olematon, hän toteaa.