Vuonna 2021 jopa 41 prosenttia palkansaajista oli jonkinasteisesti etätyössä, ja edelleen vuonna 2023 osuus oli 35 prosenttia, vaikkei koronapandemia voinut enää olla etätyön perusteluna, työ- ja elinkeinoministeriö tiedottaa. Vain tietyillä aloilla on mahdollisuus tehdä etätöitä. Kuva: Pixabay

Suomessa etätyön suosio on suurta, työ- ja elin­keino­ministeriön (TEM:n) alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen kirjoittaa tuoreiden työllisyys­tilastojen julkaisun yhteydessä julkaistussa tiedotteessa.

Etätyön vaikutukset talouteen ja tuotantorakenteeseen ovat yksittäisiä toimipaikkoja ja toimialoja paljon laajemmat.

– Eniten osumaa etätyön räjähdysmäisestä kasvusta ovat ottaneet majoitus- ja ravitsemusala, kiinteistö- ja vuokramarkkinat, kuljetusala sekä logistiikka kaiken kaikkiaan, TEM:n alivaltiosihteeri Pylkkänen kertoo.

– Vaikka lomamatkailu onkin elpynyt pandemiaa edeltäneelle tasolleen, ovat joukkoliikenteen käyttö ja ulkomaille suuntautuvat työmatkat vähentyneet merkittävästi pandemian jälkeen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Lounasravintoloiden konkurssit ja lopettamiset ovat lisääntyneet toimialavertailuissa keskimääräistä enemmän, Pylkkänen kirjoittaa ministeriön tiedotteen mukaan ja jatkaa:

– Joukkoliikenneyhtiöt ovat niin ikään kärsineet matkustajapulasta monissa suurkaupungeissa.

– Joillakin alueilla matkustajamäärät ovat laskeneet kymmenillä prosenteilla. Liikenneyhtiöiden ja liikelaitosten hankalaa kierrettä pahentaa lippuhintojen nosto.

Etätyö ja sen heijastusvaikutukset talouteen koskevat enemmän suurimpia kaupunkeja kuin pienempiä.

– Tällä on vaikutuksia myös asuntomarkkinoille. Pienemmät paikkakunnat saattavat hyötyä etätyön yleistymisen mukanaan tuomasta väestölisäyksestä, mutta suurimmissa kaupungeissa muutos näkyy selkeästi kiinteistömarkkinoilla.

– Suurimmissa kaupungeissa vuokra-asuntoja on tyhjänä ja tarjontaa on enemmän kuin vuosikymmeniin.

Tiedotteen mukaan myös liike- ja toimistotiloista on ylitarjontaa etätyötrendin seurauksena.

Alueellisesti tarkasteltuna Uudellamaalla etätyö on yleisintä. Myös Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa osuus on maan keskiarvoa korkeampi, Pylkkänen arvioi ministeriön tiedotteen mukaan.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*