EVAn tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että 90 prosenttia suomalaisista pitää syrjimistä etnisen tausta takia rasistisena toimintatapana, asenteena tai ilmiönä. Kuva: Pixabay

Neljä kymmenestä suomalaisesta pitää rasismia melko tai erittäin suurena ongelmana suomalaisessa yhteiskunnassa, reilun puolen katsoessa, että ongelma on pikemminkin vähäinen, käy ilmi EVAn syksyllä 2023 toteutetusta Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Viimeisen reilun vuoden aikana Suomessa on keskusteltu paljon rasismista ja sen eri ilmentymistä suomalaisessa yhteiskunnassa, EVA eli Elinkeinoelämän valtuuskunta tiedottaa.

EVA on seurannut suomalaisten suhtautumista rasismiin jo vuodesta 1990, viimeksi osana Arvo- ja asennetutkimusta syksyllä 2023.

Tuloksista käy ilmi, että 40 prosenttia suomalaisista pitää rasismia suurena ongelmana suomalaisessa yhteiskunnassa.

Reilu puolet arvioi (55 prosenttia) ongelman olevan vähäinen.

Isoja eroja puolueiden välillä

Mielipiteet Suomen rasismiongelman suuruudesta vaihtelevat hyvin voimakkaasti puolueiden äänestäjäryhmien välillä.

Siinä missä laajat enemmistöt vasemmistoliiton (87 prosenttia), vihreiden (81 prosenttia) ja SDP:n (73 prosenttia) kannattajista pitävät rasismia suurena ongelmana suomalaisessa yhteiskunnassa, samalla tavoin ajattelee vain viisi prosenttia perussuomalaisten ja alle neljäsosa (23 prosenttia) kokoomuksen kannattajista.

Keskustan kannattajista rasismia suurena ongelmana pitää 37 prosenttia, RKP:n kannattajista 52 prosenttia ja kristillisdemokraattien kannattajista 40 prosenttia.

Lisäksi EVA tiedottaa asennetutkimuksesta selviän myös sen, että suomalaisten suuri enemmistö pitää tärkeänä, ettei rasismia sallita.

Tulokset perustuvat 2 045 henkilön antamiin vastauksiin.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*