Juha-Matti Siira juottaa epoksiliimalla kaidepilareita siltatyömaalla Oulun Hartaanselällä. Sillasta tulee Oulun uusi maamerkki.

Tapio Mainio, teksti ja kuvat

Asentaja Juha-Matti Siira juottaa epoksiliimalla kaidepilareita siltatyömaalla Oulun Hartaanselällä.

– Pilareita varten on jo porattu reiät, joihin tolpat juotetaan kiinni. Silta pitäisi olla valmis ensi kesän asuntomessuja varten.

Uusi kevyenliikenteen silta yhdistää jokisuistossa Lipporannan ja Vaakunakylän Hartaanselän yli.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Siivenkantamaksi ristityn kaksijänteinen teräksinen kaarisillan on suunnitellut insinööritoimisto Pontek Oy.

Siira ja hänen työkaveri Jukka Laiho ovat salolaisen Jola Metalli Oy:n palveluksessa, joka urakoi sillan metallitöitä, kuten mustaksi maalattujen metallikaiteiden rakentamista.

Kaksijänteinen teräksinen kaarisilta on nimeltään Siivenkantama ja siitä on tulossa jokisuiston ja asuntomessualueen maamerkki.

– Sillasta tulee Oulun uusi, ikoninen maamerkki. Se lisää Oulun ja suistoalueen vetovoimaa, sanoo Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava.

Sillan pääurakoitsija on YIT Suomi. Urakka sisältää sillan, sen valaistuksen sekä siihen liittyvät maatuet sekä sillan ympäristötyöt.

Oulun silta maksaa noin 10 miljoonaa euroa. Sillan suunnitteli Juhani Hyvönen (Pontek Oy). Hän suunnitteli Isoisän kaarisillan Helsinkiin.

Oulun Toppilansaaressa asuva eläkeläinen Tertta Honkala kuvaa kännykällä siltatyömaata.

– Sillasta tulee todella hieno. Sen arkkitehtuuriin on panostettu, hän kehuu.

Arkkitehti Pave Mikkonen suunnitteli messualueelle talon, jonka seinät ja katto ovat poltettua tiiltä, jonka pinta hylkii vettä.

Luonnokset esillä

Silta yhdistää Tuiran ja Hartaanselän länsipuolelle rakennettavat kaksi uutta asuntoaluetta, jotka ovat Lehtokylä ja Vaakunakylä.

Sillan on määrä valmistua vuoden 2025 Oulun asuntomessuja varten, mutta täysin valmis se olisi Oulun kulttuuripääkaupunkivuonna 2026, jolloin se valaistaan erikoisvaloin.

Sillan hyötyleveys on 4,5 metriä. Sillan Hietasaaren ja Tuiran puoleisiin päätyihin rakennetaan porrastettuja oleskelutasanteita istutuksineen. Sillan alitse kulkee Hartaansaaren veneväylä.

Suistoon nouseva asuntomessualueen luonnoksia esiteltiin Oulun kaupungintalolla torstaina.

Ainoa miinusmerkki on se, että messualueen kerrostalokohteet ja kaavaillut yhteisöllisen asumisen ratkaisut eivät toteutuneet rakennusalan notkahtaneen suhdanteen vuoksi.

Messualue rakentuu kovalla vauhdilla.

Vetovoimatekijä

Asuntomessualueen ensimmäiset rakennukset ovat runkovaiheessa.

– Messualue tulee olemaan ensi kesänä merkittävä vetovoima Pohjois-Suomessa. Messujen arvioidaan houkuttelevan 100 000 kävijää. Arvioidaan, että moni messuvieraat tulee ensi kertaa Ouluun, kertoo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Mia Ahlström.

– Siellä on mielenkiintoisia pientalokohteita. Yksi perhe rakentaa älyviherseinää. Toiselle perheelle tulee erillinen musiikkihuone, jota voitaisiin alueella käyttää myös yhteistilana, Ahlström kertoo.

– Yhteisöllisyys näkyy jo nyt, kun perheet rakentavat talojaan, hän lisää.

– Suistoalue on rehevä ja viehättävä. Talojen pihoihin tullaan kiinnittämään erityistä huomiota. Olin todella vaikuttunut, kun kävin siellä tiistaina, Ahlström sanoo.

Asuntomessualue sijaitsee Hartaanselän rannoilla Oulujoen jokisuistossa Oulujoen ylittävien keskustan siltojen länsipuolella. Uudiskohteet sijaitsevat Hietasaaren puolella suistoaluetta.

Asuntomessualueelle rakennetaan erikokoisia pientaloja miniomakotitaloista suurempiin 1–2-kerroksisiin omakotitaloihin ja kytkettyihin pientaloihin.

Pientaloja ympäröivät lehtomaiset metsät säilytetään. Tonttikadut ovat viherkatuja, joita hyödynnetään myös hulevesien imeyttämiseen.

Alueelle rakennetaan vehreä Holstinpuron puisto ja monipuolista ympäristötaidetta.

Alueen kruunaa toiminnallinen rantabulevardi, johon rakennetaan yhteisiä oleskelupaikkoja, venelaitureita ja mahdollisesti myös pienimuotoista kelluvaa rakentamista.

Oulun messukohteita esiteltiin torstaina.

Droonilla kaupasta ruokaa

Myöhemmin messujen jälkeen suistoon rakennetaan oululaisittain uudenlaista kerrostaloasumista, porrasmainen terassitalokokonaisuus ja kolmikerroksisista kaupunkipientaloja.

– Asuntomessualue on koko 26 hehtaarin laajuisen alueen ensimmäinen vaihe. Kaikkiaan sinne tulee sata asuntoa ja yhteensä 100 000 kerrosneliöätä, Alatossava kertoo.

Kerrostalojen pysäköinti keskitetään uuteen pysäköintilaitokseen, jonka katolle on suunniteltu droonien laskeutumispaikka. Sinne tuotaisiin esimerkiksi ruokalähetyksiä keskustan marketista. Hanketta on suunniteltu keskustan K-market Pekurin kanssa.

Lisäksi yhteen kortteliin tulee asukaspysäköintiä. Asukkaiden yhteiskäyttöön on suunniteltu tiloja muun muassa korttelipihoille ja talojen katoille.

Oululainen eläkeläinen Tertta Honkala kuvaa kännykällä siltatyömaata.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*