Puolangalle rakennettavan biokaasulaitoksen vaikutuksia pidetään merkittävänä koko Kainuun alueelle.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt mittavan investointituen Puolangan kunnan tytäryhtiö Honkainfralle biokaasulaitoksen rakentamiseen. Kustannusarvioltaan noin 17 miljoonan euron biokaasulaitoshanke saa ministeriöltä tukea noin 5,6 miljoonaa euroa.

Loput hankkeesta on tarkoitus kattaa yhteistyökumppanien sekä lainarahoituksen turvin.

Puolangan pormestari ja hallituksen puheenjohtaja Harri Peltola pitää tukea merkittävänä ja näkee sillä koko kunnan kannalta ison arvon.

– Oheisvaikutukset ovat merkittäviä. Biokaasulaitos antaa toteutuessaan mahdollisuuksia myös muille sen oheen syntyville toiminnoille. Sen myötä voidaan edistää sekä jätevesilietteiden käsittelyä kaasuksi että maatalouden lietteiden käsittelyä, Peltola summaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Puolangan pormestari Harri Peltola sanoo, että työtä biokaasulaitoksen eteen on tehty sinnikkäästi.

Hankerahat viimeistä kertaa

Hanketta on edeltänyt parin vuoden suunnittelu hakuprosesseineen, ja koska hankkeelle on ollut jaossa nyt viimeistä kertaa vihreään ja digitaaliseen siirtymään tarkoitettuja RPF-hankerahoja, lopputulemaa voi pitää Puolangan kannalta lähes lottovoittona.

– On tämä vaatinut työtä. Hanketta edistettiin aktiivisesti jatkuvalla suunnittelulla ja kumppaneiden kanssa neuvotellen, Peltola sanoo.

Biokaasulaitoksen suunnitteleminen on jo käynnistynyt. Hankkeen on oltava valmis kesäkuun 2026 loppuun mennessä. Peltola arvelee biokaasulaitoksen projektin tuovan Puolangalle muutaman pysyvän työpaikkaa, mutta näkee oheisvaikutusten vetovoimamerkityksen yksittäisiä työpaikkoja merkittävämpänä.

Uusi biokaasulaitos laajentuu Puolangan kunnan jätevedenpuhdistamon yhteyteen Honkainfran alueelle ja tulee olemaan kooltaan noin 20-kertainen aiempaan verrattuna.

Vaikutukset eivät jää vain Puolangan tasolle, sillä investoinnilla edistetään biojätteiden hyötykäyttöä koko Kainuun alueella. Laitos käsittelee arviolta 50 000 tonnia lantaa, biojätettä ja muita orgaanisia jätteitä vuosittain.

Lue lisää: Puolangan pormestari johtaa kuntaa ja karjaa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*