Meille vai teille - väittely sairaalalain valiokunnista ehti hämmentää hyvinvointialueilla: "Totutusta poikkeavaa"
Hyvilin toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi tietää, että valiokuntaväittely hämmentää alueilla.
Eduskunnassa kiisteltiin viikolla siitä, mitkä valiokunnat ottavat päävastuun sairaalaverkkoa koskevasta lakiuudistuksesta. Kiista liittyi uudistukseen hallituksen suunnitelmasta lakkauttaa leikkaussalivalmius Kemissä, Oulaisissa, Salossa, Savonlinnassa ja Valkeakoskella, ja perusterveydenhuollon yöpäivystys Iisalmessa, Jämsässä, Raahessa ja Varkaudessa. Perusteluna on ennen kaikkea nykyisen työvoiman riittävyys.
Lakiuudistuksen käsittely äityi väittelyksi, jota ehdittiin ihmetellä hyvinvointialueilla. Yleensä mietinnöt terveydenhuoltoa käsittelevistä laeista tekee sosiaali- ja terveysvaliokunta, mutta eduskunnassa näkemykset eivät olleetkaan tästä yhtenäiset.
– Päätös valiokuntatyöskentelystä on kyllä herättänyt kysymyksiä ja hämmennystä hyvinvointialueilla ja myös meillä Hyvilissä. Menettely poikkeaa totutusta, kertoo hyvinvointialueyhtiö Hyvilin toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi.
Hyvil on sote-kentän toiminnan sujuvuutta edistämään pyrkivä yritys, jonka tehtäviin kuuluvat muun muassa alan neuvontapalvelut, lainsäädännön vaikuttamistyö ja verkostoyhteistyö. Korkiakoski-Västi puolestaan on Soiten entinen johtaja.
Viime hetkellä perjantaina puhemiesneuvosto muutti esitystään niin, että Krista Kiurun sote-valiokunta saakin pitää päävaliokunnan roolinsa.
Keskiviikkona eduskunnassa käydyssä keskustelussa oppositiopuolueiden mielestä sairaalaverkkoselvitys kuuluu sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Puhemiesneuvosto teki kuitenkin päätöksen äänin 10-9, että laista tekisi mietinnön hallintovaliokunta.
Helsingin Sanomien mukaan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.) puolusti hallintovaliokuntaa mietinnön tekijäksi, sillä kyse on alue- ja rakennepolitiikasta. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) mukaan Peltokangas oli väärässä, sillä laissa otetaan yksityiskohtaisesti kantaa sairaalapalveluiden järjestämiseen ja saatavuuteen Suomessa, joten arviointi kuuluu sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Tänään perjantaina taivuttiin esitystä muuttamalla siis Kiurun kannalle.
Korkiakoski-Västi näkee ees-taas -humpan hämmentävyyden, mutta ymmärtää näkemyseroja.
-Yhdestä näkökulmasta kyse on alue- ja rakennepolitiikasta. Sairaalaverkkoon liittyy paljon elinvoima-vaikutteita. Vähintäänkin yhtä paljon, oikeastaan enemmänkin, on kyse terveyspolitiikasta ja sairaalapalveluiden järjestämisvastuun toteuttamisesta koko maassa. Monilta osin kysymys on lääketieteellinen ja terveyspoliittinen, Korkiakoski-Västi pohtii.
Lakimuutosten moninaisten vaikutusten vuoksi ei välttämättä ole tuntunut yksiselitteiseltä, minkä valiokunnan vastuulle mietinnöt kuuluvat.
– Kysymys on sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuuden hahmottamisesta sekä resurssien vaihtoehtoisesta kohdentamisesta tässä kokonaisuudessa eri sote-palveluiden mutta myös perus- ja erikoistason kesken, sanoo Korkiakoski-Västi.