Turun hallinto-oikeus on kumonnut Huittisten kaupunginhallituksen huhtikuussa 2023 tekemän päätöksen, jolla se siirsi Satakunnan hyvinvointialueen vastuulle yhden sote-kiinteistön vuokrasopimuksen ja kiinteistöön liittyvän sopimuksen kustannusten jakautumisesta ja palvelutuotantovastuusta. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan kaupungilla ei ollut voimaanpanolain mukaan toimivaltaa siirtää kyseisiä yksipuolisesti hyvinvointialueen vastuulle.

Kun hyvinvointialueelle siirtyviä sopimuksia siirrettiin kuntien vastuulta uudelle toimijalle, niin Huittisten kaupunki sisällytti listaan kaupungin ja Artun Palveluasunnot Oy:n välisen vuokrasopimuksen sekä kaupungin ja Aurahovi Oy:n välisen sopimuksen kustannusten jaosta ja palvelutuotantovastuusta. Hyvinvointialueen valtuusto ei kuitenkaan kyseisten sopimusten siirtoa hyväksynyt, vaan listasi sen kohtaan, jossa luki: ”Sopimukset, joita hyvinvointialue ei ota vastaan”.

Kyseisen sopimuksen perään oli merkitty teksti ”Vaatii lisäselvitystä”. Huittisten kaupunki tulkitsi kyseistä lausetta niin, että hyvinvointialue ei tehnyt päätöstä olla ottamatta sopimuksia vastaan. Kaupungin hallinto-oikeudelle antaman lausunnon mukaan kaupunki ei ollut hakenut hyvinvointialueen valtuuston joulukuussa 2022 tekemään päätökseen, koska valtuusto ei ollut tehnyt päätöstä, jossa se kieltäytyisi sopimusten vastaanotosta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Hyvinvointialue teki kaupunginhallituksen päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka kaupunginhallitus hylkäsi. Tilanne kääntyi nyt päälaelleen, kun Turun hallinto-oikeus hyväksyi Satakunnan hyvinvointialueen oikaisuvaatimuksesta tekemän kunnallisvalituksen.

-Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen liittyvien sopimusten siirtymistä koskevasta menettelystä on säädetty voimaanpanolaissa tyhjentävästi, eikä kunnalla ole toimivaltaa yksipuolisella päätöksellä siirtää sopimuksia hyvinvointialueelle. Näin on riippumatta sen tulkinnasta, onko aluevaltuuston päätöksellä 19.12.2022 lopullisesti ratkaistu kysymystä sopimusten siirtämättä jättämisestä, hallinto-oikeus toteaa ratkaisussaan.

Päätökseen voi vielä hakea muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*