Kuntien valtionosuusjärjestelmän uudistus käynnistyi reilu vuosi sitten, muistuttaa Sanna Lehtonen Kuntaliiton sivulla julkaistussa blogikirjoituksessaan. Kuva: Kuntaliitto

Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen huomauttaa, että valtionosuusuudistusta koskevan lakipaketin ilmoitettiin tulevan kuntiin lausunnoille lokakuussa 2024.

Lisäksi Lehtonen muistuttaa Kuntaliiton sivulla julkaistussa blogikirjoituksessaan, että alkuperäisen aikataulun toteutuminen mahdollistaisi lain hyväksymisen eduskunnassa keväällä 2025 ennen kesälomille lähtöä.

– Ja uudistettu valtionosuusrahoitus kilahtaisi kuntien tileille ensimmäisen kerran tammikuussa 2026, Lehtonen jatkaa.

– Valtionosuusuudistus on edennyt selvittelyn hengessä, mutta konkretia antaa odottaa itseään. Hallituksen esitysluonnos uudeksi valtionosuuslainsäädännöksi ei vieläkään ole lausunnoilla eikä kuntakohtaisia laskelmia ole julkaistu.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kuntaliitossa on huoli uudistuksen etenemisen aikataulusta ja kuntien aidosta mahdollisuudesta vaikuttaa.

– Jotta uudet laskentatekijät pystyttäisiin pilkkomaan osiin ja kunnan valtionosuuden muutoksen syyt ja seuraukset ymmärtämään yksityiskohtia myöden, meillä kunnissa pitää olla käytössämme riittävä määrä uudistuksen valmistelumateriaaleja.

Taustaselvitykset tai selvityshenkilöiden sanalliset kuvailut eivät riitä.

– Koska kyseessä on 3,9 miljardin euron kokonaisuus, aito mahdollisuus lausunnon antamiseen edellyttää riittävän kattavaa määrä valmistelumateriaaleja ja riittävää aikaa aineistoihin perehtymiseen kunnissa, Lehtonen kirjoittaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*