Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen on puuttunut tuoreessa päätöksessään HUS-yhtymän toimiin koskien Apotti asiakas- ja potilastietojärjestelmien toimintaa. Jo vuosi sitten apulaisoikeuskansleri kiinnitti HUS Tietohallinnon huomiota siihen, että järjestelmä on saatettava ajan tasalle alaikäisten niin kutsuttujen vanhojen tietojen näkymisen osalta.

HUS:n lapsiasiakkaiden vanhemmat pääsevät näkemään alaikäisten lastensa tiedot järjestelmästä alle 10 vuotiaiden osalta, mutta apulaisoikeuskanslerin mukaan kyseinen ikäraja on ristiriidassa potilaslain kanssa. Lain mukainen ikäraja on 12 vuotta. Toki lapsi voi kieltää itse tietojensa näkymisen, mutta asiasta on oltava silloin erillinen merkintä papereissa.

Apulaisoikeuskansleri pyysi viime vuoden ratkaisussaan HUS-yhtymää ilmoittamaan maaliskuuhun 2024 mennessä mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt asiaan kuntoon saattamiseksi. Vastauksen apulaisoikeuskansleri toki sai ennen määräaikaa, mutta mitään toimenpiteitä HUS ei asian korjaamiseksi ole tehnyt.

Ohjeistus ristiriidassa lain kanssa

HUS-yhtymä ilmoitti toimineensa asiassa kansallisen viranomaisohjeistuksen eli Kelan ylläpitämän Kanta-palvelujen antaman Alaikäinen ja Kanta-palvelut toimintamallin mukaisesti. HUSin mukaan asiaan ei ollut tarjolla myöskään olemassa teknistä ratkaisua ja asian kuntoon saattaminen olisi käytännössä edellyttänyt asiakirjojen läpikäymistä manuaalisesti.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen antamassa tuoreessa ratkaisussa korostetaan, että jo vuonna 2018 annetussa päätöksessä HUS-yhtymän mainitseman viranomaisohjeistuksen on todettu olevan ristiriidassa lain kanssa. Myöskään tekniset ongelmat ja käsityön paljous eivät ole perusteita sille, että tietojärjestelmässä käytetään lakiin perustumatonta 10 vuoden ikärajaa.

– Se, että lainmukaisen tilan toteuttamiseksi ei ole olemassa helppoa teknistä ratkaisua, ei ole riittävä peruste sille, että HUS-yhtymän tietojärjestelmässä on lakiin perustumaton 10 vuoden ikäraja vanhojen tietojen huoltajille näkymisen osalta. Päätöksessäni en ole edellyttänyt, että vanhat tiedot näytetään automaattisesti 10–12-vuotiaiden lasten osalta. Jos kyseisessä ryhmässä on tietoja, joiden osalta lapsi on ollut kykenevä päättämään hoidostaan ja on käyttänyt kielto-oikeuttaan tietojen näkymisestä huoltajilleen, on tätä tahdonilmaisua kunnioitettava, päätöksessä todetaan.

Ratkaisussaan apulaisoikeuskansleri pyytää HUS-yhtymää ilmoittamaan tammikuun 15. päivään 2025 mennessä mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt asiakas- ja potilastietokannan saattamiseksi lainmukaiseen kuntoon.

Ratkaisu kokonaisuudessaan oikeuskansleriviraston sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*