Tutkimus: Strategisessa johtamisessa kompleksisuutta voidaan hallita vähentämällä toimintaan liittyviä epävarmuuksia
Sami Tikkanen väittelee Vaasan yliopistossa perjantaina. Kuva: Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä
Kasvava kompleksisuus vaatii strategisen johtamiseen uusia toimintamalleja, selviää Sami Tikkasen uudesta väitöstutkimuksesta.
Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Kuntaliiton kanssa ja siihen osallistui yhteensä 27 koulutuskuntayhtymää eri puolelta Suomea.
Yhteiskuntamme muutokset ja ympäristömme ilmiöt ovat aiempaa yllätyksellisempiä ja kytköksellisempiä.
Vaasan yliopiston tiedotteessa kerrotaan myös, että kompleksisuuden lisääntyminen haastaa strategista johtamista, koska ympäristön kehityksen suuntaa ja ilmiöitä on vaikeaa ennustaa.
– Strategisessa johtamisessa on huomioitava kompleksisuuden lisääntyminen sekä ymmärrettävä, miten kompleksisuuteen ja sen osatekijöihin voidaan vaikuttaa organisaation toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla, toteaa Vaasan yliopistossa perjantaina 22. marraskuuta väittelevä Tikkanen.
Kompleksisuus tarkoittaa sellaisen kokonaisuuden ominaisuutta, joka koostuu monesta, toisiinsa vaikuttavasta osasta ja nämä osien vaikutukset ovat vaikeasti selitettäviä.
Epävarmuuksien vähentämistä
Väitöstutkimuksen tulosten perusteella kompleksisuuden hallitseminen on toimintaan liittyvien epävarmuuksien vähentämistä.
Tällainen hallitseminen on myös organisaation kytköksellisyyden ja keskinäisriippuvuuksien säätelyä sekä suotuisten olosuhteiden luomista itseorganisoitumiselle ja emergenssille, jolla tarkoitetaan uusien ratkaisujen ilmaantumista arjen toiminnassa vuorovaikutuksen seurauksena.
– Käytännössä oman organisaation epävarmuuksia voidaan vähentää esimerkiksi käymällä laajaa ja monipuolista sisäistä ja ulkoista keskustelua toimintaympäristön muutoksista, Tikkanen kertoo.
– Keskinäisriippuvuutta taas voidaan kasvattaa asettamalla työyksiköissä yhteisiä tavoitteita ja solmimalla kumppanuuksia tärkeiden sidosryhmien kanssa. Itseorganisoitumista ja emergenssiä voidaan edistää vahvistamalla itseohjautuvaa toimintakulttuuria sekä kannustamalla kokeilujen tekemiseen, Tikkanen jatkaa tiedotteen mukaan.
Hallinta edellyttää muutoksia
Tutkimustulosten mukaan kompleksisuuden hallinta edellyttää strategisen johtamisen näkökulmasta muutoksia organisaation rakenteeseen, prosesseihin, viestintään, johtamiseen ja toimintakulttuuriin.
Strategisessa johtamisessa kompleksisuuden hallintaa tukevat muun muassa toimintaympäristön muutosten ennakointi, tavoitteiden merkityksellistäminen sekä strategian jatkuva uudistaminen.
Hallintaa tukeva myös kokeilujen ja oppimisen edistäminen, valmentava ja jaettu johtaminen sekä tiimi- ja projektiorganisaation hyödyntäminen.
Sami Tikkasen väitöstutkimuksessa tarkasteltiin monimenetelmäisesti strategista johtamista koulutuskuntayhtymien kontekstista ja selvitettiin, miten kompleksisuuden hallintaa tunnistetaan näissä organisaatioissa käytännössä.
Lisäksi Vaasan yliopisto tiedottaa, että väitöskirjan tuloksia voidaan hyödyntää koulutuskuntayhtymien ja muiden julkisen sektorin organisaatioiden strategisen johtamisen kehittämisessä.