Tätä et ehkä tiennytkään - vaaliuurnat valmistetaan Riihimäellä

Kuntavaalien 2021 varsinaisen äänestyspäivän ääntenlaskua Helsingissä Puistolanraitin ala-asteella. Arkistokuva: Museovirasto, Matti Kilponen
Perinteiset vaaliuurnat on tehty vaneriviilusta 1950-luvulta lähtien – sitä ennen metalliset vaaliuurnat olivat varsin yleisiä, kertoo vanhempi erityisasiantuntija Laura Nurminen oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosastolta.
Vaaliuurnien valmistus on siirretty yllättävään paikkaan.
– Klassiset viilutetut vaaliuurnat valmistetaan Riihimäen vankilassa vankien toimesta.
Oikeusministeriö ei ole antanut ohjeita tai piirustuksia, jotka täsmentäisivät, miten vaaliuurnat pitäisi rakentaa ja miltä niiden pitäisi näyttää. Käytettävän viilun valinnalle ei myöskään ole ekologisia kriteerejä. Vaaliuurnien kysyntä on vähäistä, koska samoja vaaliuurnia käytetään uudelleen vaaleissa toisensa jälkeen.
– Yleensä uusia vaaliuurnia tarvitaan vain silloin, kun vanhat vaaliuurnat ovat vaurioituneet kuljetuksen tai varastoinnin aikana. Tilaamme yleensä noin 50 uutta vaaliuurnaa jokaista vaalia varten.
Vaaliuurnien säilytyksestä vastaavat kunnat. Kevään ennakkoäänestyksen aikana vaaliuurnat kuljetetaan 1 073 äänestyspaikalle, ja vaalipäivänä 13. huhtikuuta vaaliuurnat kuljetetaan oikeusministeriön mukaan yhteensä 1 658 äänestyspaikalle eri puolilla maata.
– Meillä täällä Espoossa vaaliuurnat ja -laatikot säilytetään kunnan niin sanotussa vaalivarastossa, keskusvaalilautakunnan sihteeri Matti Aaltonen Espoosta kertoo.
Kuka huolehtii siitä, että vaaliuurnat kuljetetaan äänestyspaikoille?
– Me kilpailutamme palvelut kuljetusyrityksille, jotka sitten hoitavat käytännön toimet vaaliuurnien kuljettamisesta äänestyspaikoille, Aaltonen sanoo.
Espoossa kunta- ja hyvinvointialuevaalien käytännön valmistelut alkoivat jo viime vuoden elokuussa.
– Espoossa on 71 äänestyspaikkaa. Olemme tarkistaneet kaikki, jotta rakennuksia voidaan käyttää suunnitellusti vaalien aikana.
Espoon keskusvaalilautakunta on myös rekrytoinut ahkerasti henkilökuntaa.
– Työllistämme jopa tuhat henkilöä huolehtimaan vaalien käytännön järjestelyistä äänestyspaikoilla sekä ennakkoäänestyksen aikana että vaalipäivänä.

Huhtikuussa järjestetään samanaikaisesti kaksi vaalia, mikä asettaa uusia vaatimuksia mysö vaaliuurnien suhteen.
– Hyvinvointialueiden vaaleissa käytämme violetin värisiä vaaliuurnia. Samaa väriä käytetään myös äänestyslippujen painatuksessa, jotta äänestäjien on helpompi erottaa vaihtoehdot toisistaan. Toisin sanoen jokaisessa äänestyspaikassa tulee olemaan kaksi erilaista vaaliuurnaa, Laura Nurminen kertoo.
Uudet vaaliuurnat on valmistettu pahvista ja painettu Granon kirjapainossa. Oikeusministeriö on tilannut hyvinvointialueiden vaaleja varten yhteensä 2 300 vaaliuurnaa. Jokainen vaaliuurna maksaa 20,1 euroa, joten hankinta on maksanut veronmaksajille noin 46 000 euroa.
– Kunnat ovat hakeneet hyvinvointialuevaaleja varten tarvitsemansa määrän vaaliuurnia. Tilauksia hallinnoidaan keskitetysti ja digitaalisesti oikeusministeriön portaalin kautta.
Määräaika kaikille tilauksille oli tammikuussa, ja kunnat ovat tähän mennessä tilanneet noin 2000 violettia vaaliuurnaa. Vaikka kaikki näyttää olevan hallinnassa, Espoon keskusvaalilautakunta on huolissaan huhtikuun vaaleista.
– Tietääkseni tämä on ensimmäinen kerta, kun järjestämme kaksi vaalia samaan aikaan. Pelkään, että varsinkin iäkkäämmille äänestäjille voi olla hyvin sekavaa ja hankalaa seurata kahta eri listaa äänestyskopeissa, Matti Aaltonen sanoo.