Kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin tiukka keskustelu. Vanhemmat iloitsivat valtuuston päätöksestä.

Mika Rinne, teksti ja kuva

Kuopion kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana, että Palonurmen ja Pulkonkosken kyläkoulut saavat jatkaa vuoden esitettyä pidempään.

Kaupunginhallituksen pohjaesityksen mukaan molemmat koulut olisi lakkautettu tämän lukuvuoden jälkeen, mutta ne lopetetaankin vasta elokuussa 2026.

Kuopion kaupunki perusteli alakoulujen lakkauttamisesitystä oppilasmäärän vähenemisellä ja säästösyillä. Lisäksi koulurakennukset vaatisivat kaupungin mukaan isot peruskorjaukset.

Jatkopäätökset syntyivät yli kolme tuntia kestäneen keskustelun ja usean äänestyksen jälkeen.

Ennen kokouksen alkamista joukko kyläkouluja puolustavia aikuisia kokoontui mielenilmauskyltteineen Kuopion kaupunginvaltuuston kokouspaikan ulko-ovella.

Kuopion kaupunginvaltuusto kävi kiivasta koulukeskustelua maanantaina.

Repivää keskustelua

Koululaisten vanhemmat seurasivat kokousta tiukka ilme kasvoillaan, mutta ilta sujui ilman häiriöitä.

Valtuutetut käyttivät voimakkaita puheenvuoroja koulujen säilyttämisen ja lakkauttamisen puolesta. Esimerkiksi kokoomuksen riveissä syyteltiin osaa valtuutetuista venkoilusta ja äänien kalastelusta.

Koulujen puolesta puhuneet valtuutetut näkivät lakkautusten pidentävän kohtuuttomasti koulumatkoja ja matka-aikoja. Koulujen katsottiin lisäävän asuinalueensa tonttikysyntää ja säilyttäjän kylien elinvoimaisuuden sekä muut palvelut.

Lakkautusten puolustavat katsoivat, että koululaisten matka-ajat ei veny yli lain salliman enimmäisajan. Tonttikysynnän kasvulle ei myöskään löydetty todisteita ja kylien arveltiin pystyvän elinvoimaisuuteen ilman kouluja.

Kyläkouluja isompia kouluja puolusteltiin opetuksen paremmalla laadulla ja turvallisuudella sekä monipuolisuudella. Myös kaupungin heikon talouden tasapainottamisen muistutettiin olevan koulusäästöjen taustalla.

Lapset voittivat

Nilsiässä sijaitsevassa Palonurmen koulussa on tällä hetkellä 34 ja Maaningan Pulkonkoskella 26 oppilasta.

Palonurmen koululaiset olivat lakossa viime perjantaina koulunsa säilymisen puolesta.

Palonurmen vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Maritta Rosenberg ja muut kokousta seuranneet vanhemmat huokaisivat helpotuksesta koulujen jatkoajasta.

– Todella hyvät fiilikset. Kannatti taistella ja lakkoilla koulun puolesta. Nyt meillä on vuosi lisäaikaa miettiä koulun tulevaisuutta, Rosenberg iloitsee.

Myös Pulkonkosken koulun säilymisen puolesta taistellut Heikki Kähkönen on onnellinen koulupäätöksistä.

– Hyvät ovat fiilikset. Tämä on lasten voitto, vaikka tiukoille meni. Jatketaan vuosi pidempään ja selvitetään alueella varhaiskasvatuspalvelut sekä eka- ja tokaluokkien toiminta, Kähkönen sanoo.

Kyläkoululaisten vanhemmat osoittivat mieltä Kuopion valtuustotalon edustalla maanantaina.

Vanhempien kylteissä todettiin, että ”emme hyväksy leikkauksia lapsilta maaseudulla tai kaupungissa!”


Juttua muokattu 25.2. kello 12.09, lisätty kolme kuvaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Onnittelut! Terveiset kuntavaaliehdokkaille: Yritäpä saada puolueesi taistelemaan pienten koulujen, maaseudun ja matematiikan puolesta. Isänmaa tarvitsee kaikkia noita. Apuun tarvitaan valtio.

    Kuopiossa tehtiin tärkeä päätös antaa lisäaikaa parille kyläkouluille. Laitoin terveiset: ”Nyt ei saa jättää asiaa tähän, vaan on saatava koko Suomi taistoon lasten oikeuksien puolesta! Ja ”tieteiden kuningattaren” puolesta.

    Eikö tehtyjä lakkautuspäätöksiä saada perutuksi? Muutama vuosi sitten Vimpeli lakkautti lukionsa, mutta kun huomattiin tehty virhe, lukio käynnistettiin uudelleen. Olikin sitten isompi homma etsiä opettajat ….

    Suomen yliopistoissa, korkeakouluissa, ammattikorkeakouluissa ja ammattikouluissakin on pula matematiikkaa osaavista opiskelijoista.

    Perusta ja asenteet matematiikan oppimiselle luodaan alakoulussa halvoilla kynä&paperi-menetelmällä ja paperisilla kirjoilla ja mikä tärkeää rauhallisella oppimisympäristöillä. Noihin ei ole enää mahdollisuutta digihypetyksen vallanneissa suurissa kouluissa.

    Hakekaa apurahoja esimerkiksi kulttuurirahastoilta matematiikkakerhojen perustamiseksi. Tervetuloa ryhmään Rakastan matematiikkaa! Yritän nostaa taas tämän pienten koulujen asian puheeksi siellä.

    Ei matematiikasta tarvitse tykätä, mutta jokaisen suomalaisen pitäisi ymmärtää sen merkitys. Annetaan lapsille mahdollisuus rakastua matematiikkaan. Pienissä kouluissa on parhaat mahdollisuudet päästä lähelle ”tieteiden kuningatarta”.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*