Tästä näet hoivakotipaikkaa jonottavien määrät alueittain – turvaa tarvitsevien ikäihmisten tilanne kehittyy eri suuntiin Suomessa

Onnellisia ovat he, jotka saavat viettää vanhuuttaan kotona ja kenties on joku vierellä, jonka kanssa on hyvä elää yhdessä. Sitten, jos ei pärjää kotonaan, niin toivottavasti silloin on apua saatavilla. Kuva: Pixabay
Noin 2 200 ikäihmistä jonotti hoivakotipaikkaa vuoden 2024 lopussa.
Tilanne on parantunut vuoden alkupuoliskosta jonottajien määrän suhteen. Jonot ovat lyhentyneet 16 hyvinvointialueella.
Samanaikaisesti odotusajat ovat kuitenkin pidentyneet useilla alueilla.

Hyvinvointiala Hali ry tiedottaa myös, että lain mukaan hyvinvointialueiden pitää tarjota hoivakotipaikka ikääntyneelle viipymättä, kun tarve ilmenee.
Vuoden 2024 lopussa ympärivuorokautista hoivapaikkaa odotti noin 2 200 ikääntynyttä.
Verrattuna vuoden 2024 alkupuoliskoon hoivajonot ovat lyhentyneet noin 200 ihmisellä, kun jonottajien määrää tarkastellaan valtakunnallisesti, tiedotteessa kerrotaan.
Alueellista vaihtelua on, sillä jonot ovat lyhentyneet 16 hyvinvointialueella ja kasvaneet kuudella alueella.
– Jonojen lyhentyminen on positiivinen asia. Kokonaisuudessaan tilanne on edelleen huonolla tolalla. Jokainen jonossa olevista yli 2 000 ikäihmisestä tarvitsee ja ansaitsee turvallisen hoivapaikan, Hyvinvointiala Hali ry:n sosiaalipalvelujohtaja Laura Lindeberg sanoo.
– Tämä on myös heidän lainmukainen oikeutensa.
Keskimääräinen odotusaika ympärivuorokautiseen hoivaan on 57 vuorokautta. Odotusaika on kasvanut viime keväästä keskimäärin kolmella vuorokaudella.
Alueellinen vaihtelu myös odotusajoissa on suurta: esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla hoivapaikkaa joutuu jonottamaan keskimäärin yli lain sallimat kolme kuukautta, kun taas Päijät-Hämeessä ja Satakunnassa hoivaan pääsee keskimäärin alle kuukaudessa.
Lain mukaan ikääntyneen tulisi saada hoivakotipaikka ilman aiheetonta viivästystä, kuitenkin korkeintaan kolmen kuukauden kuluessa tarpeen ilmenemisestä.
– Ikäihmiset harvoin pärjäävät yksin odottaessaan hoivapaikkaa. Tilanne saattaa kuormittaa ja huolestuttaa läheisiä, kuten iäkästä puolisoa tai työikäisiä lapsia, jotka yrittävät pitää huolta ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevasta perheenjäsenestään, Lindeberg jatkaa tiedotteen mukaan.
– Moni ikääntynyt joutuu lisäksi turvautumaan terveydenhuoltoon, kuten päivystyspalveluihin, vaikka tarve olisi nimenomaan hoivalle. Tämä on sekä inhimillisesti että taloudellisesti kestämätöntä
Lindeberg korostaa, että hoivajonoja olisi mahdollista purkaa.
Lue myös: