Suomen Yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyn perusteella Keitele on paras kunta yrittäjälle.
Kymmenen kärkikunnan joukkoon kuuluivat Keiteleen lisäksi Muurame, Kannonkoski, Ilmajoki, Karstula, Merikarvia, Ilomantsi, Juva, Pihtipudas ja Ruokolahti.
 
– Täällä kunta tekee saumatonta yhteistyötä yrittäjäjärjestön ja yrittäjien kanssa, ja kunnanjohtaja on hyvin perillä yritysten tilanteesta. Kunta on pystynyt vastaamaan nopeasti esimerkiksi teollisuus-yritysten tarpeisiin, Keiteleen Yrittäjien puheenjohtaja Anri Nyyssönen kertoo.
 
Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista Vantaa sai yrittäjiltä parhaat arvosanat Espoo ja Jyväskylä perässään.
 
Kyselyyn vastasi yli 4300 yrittäjää. Vastaajilta pyydettiin kouluarvosanoin (4–10) kokonaisarvosana kuntansa
elinkeinopolitiikasta. Arvosanojen keskiarvo oli 6,6. Erot olivat melkoiset: heikoimmat saivat arvosanaksi vain 5 +:n, kun parhaat ylsivät lähes yhdeksikköön. Keiteleen arvosana oli 8,7.
 
Kokonaisarvion lisäksi yrittäjät arvioivat elinkeinopolitiikan osa-alueiden onnistumista. Parhaat arviot annettiin koulutuksesta ja osaamisesta sekä kuntapalveluista ja kunnallistekniikasta.
 
Huonon hankintapolitiikan lisäksi yrittäjät moittivat sitä, että kunnissa ei mietitä päätösten vaikutuksia yritysten arkeen. Hankintatapojen ja kunnan päätösten yritysvaikutusten arvioinnin parantaminen on tärkeää, sillä vastaajat pitivät niitä elinkeinopolitiikan painavimpina asioina.
 
Yrittäjiä huolestuttaa kuntien hankinnoissa eniten se, että kunnat eivät ota huomioon pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia osallistua kuntien tarjouskilpailuihin.
 
– Jos kunnat haluavat säilyttää elinvoimansa, pk-yritykset pitää ottaa kunnolla mukaan tarjouskilpailuihin, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala vaatii.
 
Kujala huomauttaa, että asiaan on kiinnitetty huomiota myös uudessa EU:n hankintadirektiivissä.
 
– Pk-yritysten asemaa on vahvistettava valmisteilla olevassa kansallisessa lainsäädännössä.
 
Kujalan mukaan nyt valmisteilla olevassa sosiaali- ja terveyshuollon uudistamisessa on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että markkinat toimivat ja kaikenkokoiset yritykset ovat mukana tuottamassa hyvinvointipalveluita.
 
– Kysymys on kuntien omasta elinvoimasta ja lähipalveluiden säilyttämisestä.
 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*