Tämä koskee myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä vellonutta kohua, jossa lääkärit kieltäytyivät hyväksymästä ylihoitajana työskentelevän terveystieteen tohtorin nimitystä väliaikaiseksi toimialueen johtajaksi.
– Tehtävään oli valittu pitkälle koulutettu henkilö ja uskon työnantajan katsoneen hänen olevan pätevä hoitamaan kyseistä tehtävää. Jos työnkuvaan kuuluu lääketieteellistä harkintaa vaativia tehtäviä, ne voidaan delegoida lääketieteen koulutuksen omaavalle, Nybondas-Kangas valaisee.
Työnantaja peräytyi
Työnantajaosapuoli haki kiistaan neuvotteluapua helsinkiläisistä järjestöistä. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Suomen Lääkäriliitto ja Tehy neuvottelivat keskiviikkona kiistan ratkaisemiseksi.
Osapuolet päättivät, että tehtävään nimitetty terveystieteen tohtori väistyy tehtävästä ja hänen tilalleen valitaan johtaja sairaanhoitopiirin yhtymähallinnosta.
Lääkäriliitto kannatti tehtyä esitystä ja Tehy vastusti. Tehy pitäytyy alkuperäisessä kannassaan, jonka mukaan sijaisuutta hoitaneen ylihoitajan olisi pitänyt voida jatkaa tehtävässään.
Sairaanhoitopiirin johto pitää tärkeänä, että ratkaisun avulla voidaan saavuttaa työrauha ja edistää työntekijöiden työhyvinvointia.
Ei tietoa työtaistelusta
Nybondas-Kangas pitää Tampereen tapausta hyvin harvinaisena: että työnantaja haki apua Helsingistä ja keskustelua käytiin julkisuuden kautta. Kuten myös sitä, että työnantaja muutti mielensä.
– Työnantaja voi tehdä näinkin. Mielensä voi myös muuttaa, hän toteaa.
Mutta oliko lääkäriosapuolen painostuskeino, syöpälääkäreiden irtisanoutuminen kohtuutonta, siihen hän ei ota kantaa.
Hänen tietämänsä mukaan ei ole näyttöä, että syöpälääkäreiden irtisanoutumisissa olisi kyse joukkoirtisanoutumisesta, vaikka julkisuudesta on saanut sellaisen kuvan. Hän olettaa, ettei irtisanoutuminen ole sattumaa, mutta he ovat eronneet yksilöinä.
Työtaistelu, jos
järjestö masinoi

– Eri asia olisi, jos järjestö olisi sitä masinoinut, kuten Tehyn joukkoirtisanoutumisuhassa vuonna 2007, mutta tällaisesta ei ole tietoa, vaan he ovat tietojeni mukaan irtisanoutuneet yksilöinä, Nybondas-Kangas aprikoi.
– Jokaisen arvioitava seikka on sitten, onko moraalisesti oikein sanoutua irti tällaisesta tehtävästä. Tietenkin tilanne voi vaikuttaa potilaiden hoitoon. Taysin täytyy palkata uutta korkeasti koulutettua henkilökuntaa, josta on jo valmiiksi puutetta muuallakin, Nybondas-Kangas pohtii.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä