Pakkoliitospykälä hyväksyttiin ministerityöryhmässä
Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkusen, kok., johtama hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä on hyväksynyt lakiluonnoksen, joka laajentaa valtioneuvoston toimivaltaa ja käytännössä mahdollistaa kuntien pakkoliitokset kaupunkiseuduilla.
Ministerien asettamat kriteerit laajennetun toimivallan käytölle koskevat 24 kuntaa yhdeksällä kaupunkiseudulla.
Esityksessä valtioneuvostolle ehdotetaan laajennettua toimivaltaa päättää kuntien yhdistymisestä viime kädessä vastoin kunnanvaltuustojen tahtoa.
Menettely koskisi kaupunkiseutuja, joiden työssäkäyntialueella on vähintään 100 000 asukasta.
Säännöstä ei kuitenkaan sovellettaisi Helsingin työssäkäyntialueella, jossa on parhaillaan käynnissä metropolihallintolain valmistelu.
Menettely toteutettaisiin ensimmäisen kerran vuonna 2015, ja kuntaliitokset voisivat tulla voimaan vuoden 2017 alusta.
Luonnos hallituksen esitykseksi lähetään lausunnolle maanantaina 20.1.2014 ja lausuntoaika päättyy 31.3.2014. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2014.
Keskustelu pakkoliitoksesta on käynyt vilkkaana sen jälkeen, kun hallitus linjasi niistä elokuussa. Keskustelu kiihtyi entisestään vuodenvaihteen jälkeen, kun kävi ilmi että ministeri Virkkusen aikeet julkistaa lista pakolla mahdollisesti liitettävistä kunnista oli pysäytetty hallituspuolueiden toimesta.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman totesivat, etteivät hyväksy pakkoliitoksia kotiseuduillaan.
Tänään Orpo sanoi Helsingin Sanomille että häntä on tulkittu väärin ja että hänen mielestään valtioneuvostolle voi antaa lisää toimivaltaa mutta sen pitää tapahtua tiukkojen kriteerien perusteella.
SDP:n varapuheenjohtaja, Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Antti Lindtman ehdotti puolueensa nimissä perjantain Aamulehdessä, että pakkoliitosten sijaan Tampereen ja Turun seuduille perustettaisiin seutuhallinto.