Mukana ovat niin nykyisten kuin lakkautettujenkin kuntien vaakunat. Myös luovutetun Karjalan kuntien vaakunat kuuluvat kokoelmaan, joka sijaitsee Helsingin Kuntatalon ensimmäisessä kerroksessa.

 

Kuntaliitossa työskennelleen, nyt eläkepäiviään viettävän Pekka Granqvistin vaakunajahti on kestänyt kaksi ja puoli vuotta. Vaakunoita on löytynyt mitä ihmeellisimmistä paikoista.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



 

– Yhdenkin sain 20 vuotta eläkkeellä olleelta kunnanjohtajalta. Vaakuna oli ollut kunnanjohtajan saunan seinällä, Granqvist naurahtaa.

 

Vaakunoita ovat toimittaneet hänelle niin kunnanvaltuustojen puheenjohtajat kuin kunnan puhelinvaihteen työntekijätkin.

 

– Joskus on kaupunginjohtajan sihteeri vaihtanut farkut jalkaan ja kipaissut kaupungintalon ullakolle.

 

Lisäksi vaakunoita on löytynyt esimerkiksi kyläyhdistyksiltä ja kotiseutuyhdistyksiltä. Granqvistin mukaan vaakunoita on kadonnut vuosien saatossa paljon koulujen lakkauttamisten myötä.

 

– Joskus takavuosinahan kunnan vaakuna oli tuttu näky koulun seinällä. Sitten kun kouluja on lakkautettu, moni rehtori on ottanut vaakunan muistoksi.

 

Suomen kuntavaakunoista monet ovat varsin uusia, sillä ennen vuotta 1949 ainoastaan kaupungeilla oli oikeus vaakunaan. Vuoden 1949 kuntavaakunalaissa kunnatkin saivat oikeuden omaan vaakunaan, joita alettiinkin tämän jälkeen ahkerasti laatia.

 

– Suurimman osan Suomen kuntavaakunoista on piirtänyt pieni suunnittelijoiden joukko, johon kuuluu vain muutama suunnittelija, Granqvist selvittää.

 

Kuntatalon vaakunaseinä on julkinen ja siihen voi käydä virka-aikana tutustumassa.

 

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*