Erikoissairaanhoitoa kannattaa keskittää
Tutkimus osoitti erikoissairaanhoidon olevan kalleinta pienimmissä ja suurimmissa sairaaloissa.
Erikoissairaanhoidon keskittäminen laskisi hintoja, parantaisi hoidon laatua ja edistäisi työvoiman saatavuutta, selviää erikoissairaanhoidon taloudellisia perusteita selvittäneestä tutkimuksesta.
TUOTA-hanke (Terveydenhuollon tuotantopoliittiset vaihtoehdot: Erikoissairaanhoidon kysynnän ja tarjonnan tasapaino Suomessa) toteutettiin laajana yhteistyönä muiden muassa Kuntaliiton, TEM:n ja sairaanhoitopiirien tuella.
Hankkeen tavoitteena oli muodostaa kokonaisnäkemys erikoissairaanhoidon rakenteesta. Hankkeessa selvitettiin, onko erikoissairaanhoidon palveluja taloudellisesti järkevää keskittää vai hajauttaa.
Hankkeessa tutkittiin myös erikoissairaanhoidon työvoiman saatavuutta, päivystyksen järjestämistä, palveluiden maantieteellistä saavutettavuutta sekä tuotantovolyymin vaikutusta hoidon kliiniseen laatuun.
– Perustietoa palvelujen taloudellisista ja fyysisistä taustatekijöistä on hyvä saada nyt, kun koko sosiaali- ja terveyspalvelujen rakennetta kehitetään. Johtopäätöksiin vaikuttavat tietysti hyvin monet ristikkäisetkin tekijät, sanoo hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen.
Erikoissairaanhoito kalleinta pienimmissä ja suurimmissa sairaaloissa
Tutkimusryhmä havaitsi, että erikoissairaanhoidon järjestäminen paitsi pienissä, myös poikkeavan suurissa sairaaloissa nostaa tuotettujen hoitopalvelujen hintaa.
Positiivinen havainto oli, että hoitoyksiköille on useimmiten löydettävissä optimaalinen taso, jolloin yksikkökustannukset saadaan mahdollisimman pieniksi.
Hoidon laadun havaittiin kirjallisuuskatsaukseen perustuen olevan tavallisesti parempaa suurissa hoitoyksiköissä. Palvelujen keskittämisen ei todettu minkään tutkimuksessa mukana olleen toimenpideryhmän kohdalla heikentävän hoidon laatua.
– Useiden terveysongelmien laadukas hoito vaatii sekä keskittämisen tuomaa erityisosaamista että hoidon hajautettua tavoitettavuutta. Näiden seikkojen tasapainottaminen keskenään edellyttää osaamisen ja osaajien alueellista verkostoitumista, saumatonta tiedonkulkua sekä selkeää vastuunjakoa eri toimijoiden välillä, kiteyttää tutkijaryhmän jäsen, dosentti Jorma Komulainen.
Jouduin tähän ”linkoon” pääsin olkapääleikkaukseen kysiin ! Hienosti meni vaan tuli takapakkia. Eleiskunto romahti sain hoitoa mm verta tiputettiin. Mutta olin käyttänyt erikoissairaanhoidon yhden yön käytännön ja sitten mentiin Iisalmeen. Hirveä oli kiire käsilaukku jäi kysiin pitänee kysellä sen perään ja illalla olinkin Iisalmessa kotikuntaani ei mahtunut.
Hoito oli kiitettävää mutta lepo ei. Viereinen pedin mies kipuhoireissasn huusi yö /päivä kaudet. Lopulta sain tarpeeksi ja pyysin lupaa saada levätä hermoni ei kestänyt. Nyt haluan kotiin mahdollisimman pian ja pelkään en leikkauksia vaan siitä toipumista eri jatkopaikoissa.
Nimimerkki joka on muutokset huomannut oli 20 leikkaus.