Kolmas sektori on tärkeä kumppani erityisesti tulevaisuudessa
Kolmas sektori on kuntien tärkeä yhteistyökumppani nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, totesi Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma tiistaina puhuessaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamista käsitelleessä seminaarissa Kuntatalossa.
– Uudessa, suurempien, vahvojen peruskuntien Suomessa tarvitaan paikallista demokratiaa, mielekkäitä osallistumisen mahdollisuuksia ja osallisuuden kokemuksia. Järjestöt pystyvät takaamaan näitä jäsenilleen, koska järjestöt ovat syntyneet ja kehittävät toimintamuotojaan jäsentensä tarpeisiin, Mäki-Lohiluoma sanoi.
Uudessa sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännössä (vanhuspalvelulaki ja valmisteilla oleva sosiaalihuoltolaki) kunnat velvoitetaan yhteistyöhön alueella toimivien järjestöjen kanssa.
Hallitusohjelman mukaan hankintalaki uudistetaan niin, että kuntien suorahankintamahdollisuudet lisääntyvät ja työllisyys- ja terveyspoliittiset, sosiaaliset ja muut laatutekijät sekä innovaatio- ja ympäristöpoliittiset näkökohdat otetaan paremmin huomioon julkisissa hankinnoissa.
Kansallisia kynnysarvoja nostetaan lähemmäksi EU-direktiivitasoja ja tavaroiden ja palveluiden kansallista kynnysarvoa korotetaan tuntuvasti lähelle EU:n kynnysarvoa. Hankintalain menettelyjä yksinkertaistetaan EU-lainsäädännön sallimissa puitteissa.
Mäki-Lohiluoma pitää hankintalakia tällä hetkellä turhan jäykkänä ja byrokraattisena ja muistuttaa, että sosiaali- ja terveyspalveluilla on erityisominaisuuksia, joiden vuoksi niihin ei ole tarkoituksenmukaista soveltaa julkisia palveluhankintoja koskevien sopimusten tavanomaisia tekomenettelyjä.
– Yleinen etu vaatii, että hankitaan tarkoituksenmukaiset laitteet, tarvikkeet ja palvelut kilpailukykyiseen hintaan. Nykytilanteessa pienehkö ja selkeäkin hankinta vaatii valmisteluineen ja valitusaikoineen kolmesta neljään kuukautta, mikä ei edistä julkisten palvelujen tehokkuutta, Mäki-Lohiluoma sanoo.
– Jos EU-kynnysarvot alittavat hankinnat voidaan ohjata suuntaan, jossa hankintayksiköt kevennetyllä menettelyllä hakevat tarkoituksenmukaisen ratkaisun, ollaan oikealla suunnalla.