Kotitalousopettaja Mervi Laaksonen Salon Moision yläasteella valmistautuu oppituntiin ja nostelee ruokatarvikkeita esille 20 vuoden rutiinilla. Lomautus on työuralla ensimmäistä kertaa vastassa. Uutta on myös pakkolomien aikainen opetustapa. Kotitaloudessa jätetään kädentaidot sivuun ja siirrytään isoissa ryhmissä teoriaopetukseen, kun opettajakollega on lomautettu.
 
– Tilanne tuntuu todella pahalta erityisesti oppilaiden puolesta. Lomautus puree etenkin taitoaineisiin.  Tänä vuonna kahvikutsut järjestetään paperilla, eikä jouluvalmisteluja tehdä ollenkaan, Laaksonen harmittelee.
 
Myös rehtorin huoneessa kaikki on jouduttu miettimään uusiksi. Rehtori Tommi Eränpalo esittelee loppuvuoden lukujärjestyksiä paperimappia selaten. Pakkolomaviikkojen lukujärjestykset on tehty kynällä, koska ainakaan vielä ei liene tietokoneohjelmaa poikkeusaikojen lukujärjestyksen tekoon.
 
Eränpalo sanoo, että koko syksy on ollut yhtä sirkusta ja tuntuu, ettei muuta ole tehnytkään kuin valmistautunut loppuvuoden pakkolomajaksoon. Syyslomasta jouluun koulusta on poissa joka viikko kuusi-yhdeksän opettajaa.
 
– Kyllä tässä kädet pystyssä joutuu olemaan. Opetussuunnitelman tavoitteet eivät toteudu.  Valitettavasti eniten tämä koskettaa oppilaita ja erityisesti heikkoja oppilaita. Onneksi koulussa on hyvä henki. Muistutamme, että tämä ei johdu meistä, Eränpalo sanoo.
 
Pakkolomista riideltiin
 
Pakkolomista neuvoteltiin viime kesänä riitaisissa tunnelmissa. Vapaaehtoisille palkattomille lomille ei ollut tarpeeksi lähtijöitä.
 
Lopulta Salon kaupungin 3 500 työntekijästä 45 päätettiin sanoa irti, ja 2 000 lomauttaa kahdeksi viikoksi. Lomautetuista 1 200 on sivistystoimesta.
 
Säästöä henkilöstömenoissa tavoitellaan runsaat viisi miljoonaa euroa. Ensi vuodelle tavoite on nostettu yli seitsemään miljoonaan.
 
Nyt on jo selvää, että pika-aikataululla toteutetut lomautukset eivät tuo tavoiteltuja säästöjä. Opetustoimenjohtaja Tommi Tuominen myöntää, että säästötavoitteesta jäädään selvästi.
 
– Matkalla on tullut yllätyksiä. Lomautuksien ulkopuolelle on jouduttu viime hetkiin saakka rajaamaan toimintoja. Lisäksi säästölaskelmissa tuijotettiin liiaksi vain kahden viikon säästyviin palkkoihin. Myös tulonmenetyksiä tulee, Tuominen pohtii.
 
Tampereella ongelmat jatkuvat
 
Salon ongelmat johtuvat pitkälti Nokian syöksystä. Sama tauti vaivaa osittain myös Tamperetta.
 
Tampereella ryhdyttiin aukomaan tämän vuoden budjettia hyvissä ajoin keväällä. Alijäämä uhkasi revetä 30 miljoonaan. Lisäsäästötoimilla oli tarkoitus korjata tilanne niin, että alijäämä jäisi 20 miljoonaan. Tässä ei ole onnistuttu, alijäämä on tuoreen ennusteen mukaan tänä vuonna 26 miljoonaa euroa.
 
 
Rovaniemen sairauskulut karkasivat
 
Rovaniemellä kasvavaa alijäämää yritetään kuroa vähän kauniimmaksi pikatoimilla. Kaupunginvaltuusto hyväksyi 8. lokakuuta 12-kohtaisen säästöohjelman, jolla yritetään saada puolitoista miljoonaa menoista pois. Näin alijäämä jäisi alle 15 miljoonan euron.
 
Rovaniemellä yritetään säästää monin keinoin. Sijaisia ei palkata kuin pakosta, henkilökuntaa houkutellaan palkattomille vapaille, talvilomia suositellaan ennen vuodenvaihdetta, matkustamista karsitaan.
 
Talousarviopäällikkö Sirkka Lankila kertoo, että suurin yksittäinen syy menojen karkaamiseen on erikoissairaanhoito. Normaalisti on totuttu, että erikoissairaanhoidon menot kasvavat kymmenisen prosenttia. Tänä vuonna Lankilan mukaan nousu voi olla jopa 15 prosenttia.
 
(KL)
 
Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan Kuntalehdessä 13/2012.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*