Vaalitulos tutkittava perusteellisesti kuntalain uudistamisen tueksi
– Kunnallinen itsehallinto ja kuntarakenne ovat murrosvaiheessa. Äänestysprosentin kääntyminen laskuun on selvitettävä tarkoin ja demokratian turvaamiseen on etsittävä tehokkaita keinoja, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.
Vilkas keskustelu kuntapalveluista ei lisännyt yleistä äänestysintoa kuntavaaleissa. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli 58,2. Neljä vuotta sitten kunnanvaltuustoja äänesti 61,2 prosenttia äänioikeutetuista. Vuonna 2004 äänestysprosentti oli 58,6 ja vuonna 2000 näitäkin vaaleja heikompi 55,9 prosenttia.
– Kuntavaalien äänestysaktiivisuus kääntyi kasvuun 2004. On demokratian kannalta harmi, että kehityssuunta nyt katkesi näissä vaaleissa. Paljon pinnalla ollut keskustelu kuntarakenteista ei valitettavasti ole vaikuttanut äänestäjien haluun osallistua kunnan päättäjien valintaan, arvioi Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.
– Uusilla valtuutetuilla on edessään vastuullinen tehtävä kehittää kuntia siten, että ne pärjäävät tulevaisuuden haasteissa. Kuntauudistuksen myötä on tärkeää myös miettiä lähivaikuttamista ja panostaa asukasdemokratian kehittämiseen eri keinoilla. Vaalit eivät voi olla ainoa vaikuttamisen muoto, muistuttaa Mäki-Lohiluoma.
Heikko äänestysinto kuntaliitoskunnissa
– Kuntaliitokset kovensivat kilpailua valtuustopaikoista usealla paikkakunnalla, mutta tämä ei ole riittänyt korottamaan äänestysaktiivisuutta. Useimmissa kuntaliitoskunnissa äänestysprosentti laski ajankohtaisesta aiheesta huolimatta, toteaa Mäki-Lohiluoma.
Uusien valtuutettujen suuri määrä korostaa koulutuksen tarvetta.
– Uusilla valtuustoilla ovat historiallisen haastavat tehtävät edessä: kireän talouskehityksen rinnalla palvelutarpeet kasvavat ja palvelujen kehittämisen tarpeet palvelujen kehittämiseksi kuntauudistuksen myötä. Haluan siksi välittää onnitteluni kaikille valituksi tulleille valtuutetuille sekä tuleville hallitusten ja lautakuntien jäsenille, teillä on edessänne yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä tehtävä.