Pohjois-Suomeen esitetään sote-alueisiin perustuvaa palvelumallia
Selvitysmiesten mukaan yhteistoiminta-alueet voivat toimia joko vastuukunta- tai kuntayhtymäperiaatteella.
Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen (erva) aluekokeiluhankkeen selvitysmiehet esittävät, että Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään koordinaatio- ja ohjauskykyisen erva-alueen ja pääosin nykyisten sairaanhoitopiirien rajoja mukailevien yhteistoiminta-alueiden varaan.
Pohjoisten sairaanhoitopiirien tilaaman ja Kainuun maakunta -kuntayhtymän hallinnoiman hankkeen selvitysmiehet Lauri Nuutinen ja Tuomo Pääkkönen ehdottavat, että yhteistoiminta-alueiden rajat noudattelisivat pääosin nykyisten sairaanhoitopiirien rajoja.
Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi ja Länsi-Pohja muodostaisivat kukin oman yhteistoiminta-alueensa, joka huolehtisi alueen sosiaali- ja terveyspalveluista lukuun ottamatta kuntien vastuulle jäävää päivähoitoa ja vaativaa erikoissairaanhoitoa.
Pohjois-Pohjanmaalla palvelurakennetta selkeytettäisiin yhdistämällä nykyisiä kuntayhtymiä. Nuutisen ja Pääkkösen mukaan nopein ratkaisu voisi olla Oulun pohjoisen ja Oulun eteläisen yhteistoiminta-alueen muodostaminen sairaanhoitopiirin nykyisen kuntaneuvottelumallin mukaisesti.
– Kunnat ovat tässä avainasemassa, yhteistoiminta-alueista sopiminen on kuntien tehtävä, Tuomo Pääkkönen sanoo.
Pohjoisen palvelumallin kehittämisen toisen vaiheen tavoitteena on rakenne, jossa toimintaa koordinoi järjestäjä-rahoittajana kaikkien Pohjois-Suomen yhteistoiminta-alueiden yhdessä omistama OYS-erityisvastuualue.
Se olisi kaikkien Pohjois-Suomen kuntien eikä nykyiseen tapaan yksin Pohjois-Pohjanmaan kuntien ohjauksessa.
– Tämä on lopullinen tavoite, johon päästäisiin välivaiheen kautta, toteaa Pääkkönen.
Sama rahoitusmalli koko Pohjois-Suomeen
Aluekokeiluhankkeen raportissa esitetään, että kaikilla Pohjois-Suomen yhteistoiminta-alueilla on sama rahoitusratkaisu.
Selvitysmiesten ensisijainen vaihtoehto on maksujen kerääminen kunnilta asukasluvun mukaan ja sosiaali- ja terveysministeriön valtionosuuksien ohjaaminen suoraan palvelujen järjestäjälle.
Nuutinen ja Pääkkönen toteavat kuitenkin, että uuteen rahoitusmalliin siirtyminen edellyttää parin vuoden siirtymäaikaa.
Raporttiin sisältyy myös esitys siirtymisestä jatkossa yksikanavaiseen rahoitusjärjestelmään, jossa kansaneläkelaitoksen Kela-rahoitus ohjataan OYS-erityisvastuualueelle.
Kainuu voisi toimia kokeilualueena muuten paitsi työterveyshuollon osalta. Oulun kaupunki on puolestaan ilmaissut kiinnostuksensa työterveyshuollon järjestelyihin.
Uudet sote-alueet viimeistään vuoden 2016 alusta
Pohjois-Suomen sairaanhoitopiirien tilaaman hankkeen pääasiallinen rahoittaja on sosiaali- ja terveysministeriö. Hankkeen tavoitteena on ollut selvittää
sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden järjestämismalleja huomioiden Pohjois-Suomen olosuhteet, ikärakenne, väestömäärien muutokset ja rahoitusmahdollisuudet.
Hankkeelle haetaan nyt jatkohanketta, jossa käynnistettäisiin yhteistoiminta-alueiden suunnittelu ja muodostaminen niin, että ne voisivat käynnistää toimintansa viimeistään 1.1.2016.
Erva-kokonaisuutta on tarkoitus suunnitella sote-alueiden suunnittelun rinnalla niin, että sen toiminta alkaisi 1.1.2018.
OYS-erva aluekokeiluhankkeen raporttia esitellään tiistaina 16.10.2012 keskeisille pohjoissuomalaisille kuntapäättäjille.