Lokakuun 2012 kuntavaaleissa ehdolla olevista ehdokkaista 38,8 prosenttia on naisia. Tilanne on historiallinen, sillä naisten osuus ehdokkaista on kääntynyt laskuun ensimmäisen kerran neljään vuosikymmeneen.

Vuodesta 1968 lähtien joka vaaleissa naisten osuus kuntavaaliehdokkaista on noussut. Tänä vuonna kasvu on taittunut, ja ehdokkaiden osuus on laskenut vuoden 2000 vaalien tasolle.
 

Edellisiin, vuoden 2008 vaaleihin verrattuna naisia on nyt ehdolla 1,6 prosenttia vähemmän.
 

– Naisten suhteellisen osuuden laskua selittää jonkin verran perussuomalaisten ehdokkaiden määrän kasvu, sillä perussuomalaisten ehdokkaista naisia on 23 prosenttia ja muiden puolueiden ehdokkaista naisia on 27,5–56,8 prosenttia, vertaa tilastotutkija Sirkka-Liisa Piipponen Kuntaliitosta.

Vihreillä eniten naisehdokkaita

Vuoden 2008 vaaleihin verrattuna naisehdokkaat ovat vähentyneet kristillisdemokraateilta (-2,9 prosenttia), perussuomalaisilta (-2,4 prosenttia), kokoomukselta (-1,2 prosenttia), keskustalta (-0,5 prosenttia), sosialidemokraateilta (-0,4 prosenttia) sekä pienpuolueilta (-0,4 prosenttia).
 

Puolueista vihreillä naisehdokkaiden osuus on selvästi suurin, 56, 8 prosenttia. Naisten osuus ehdokkaista ei ole muuttunut viime vaaleista.
 

Naisehdokkaiden määrä on lisääntynyt vasemmistoliitolla (lisäystä 1,3 prosenttia), valitsijayhdistyksillä (lisäystä 0,7 prosenttia) sekä ruotsalaisella kansanpuolueella (lisäystä 0,6 prosenttia).
 

Naisten osuus ehdokkaista vaihtelee kunnittain huomattavasti. Suhteellisesti vähiten naisia on Kyyjärvellä, 19,4 prosenttia ja eniten Enontekiöllä, 56,3 prosenttia ehdokkaista.
 

Naisehdokkaat ovat enemmistönä kuudessa kunnassa: Humppilassa, Virolahdella, Korsnäsissä, Tyrnävällä, Hyrynsalmella ja Enontekiöllä. Hämeenkoskella ehdokkaista tasan puolet on naisia ja puolet miehiä.
 

– Naisten entistä vähäisempi osuus ehdokkaista voi johtua päätöksenteon toimintatavoista ja kulttuurista. Niitä pitää uudistaa niin, että esimerkiksi pienten lasten isät ja äidit voivat täysipainoisesti osallistua päätöksentekoon, sanoo tasa-arvoasioiden erityisasiantuntija Sinikka Mikola Kuntaliitosta.
 

– Molempien sukupuolten osallistuminen päätöksen tekoon on nyt erityisen tärkeää. Kuntien palvelut ovat sukupuolten tasa-arvon perusta. Suurin osa kuntatyöntekijöistä, noin 80 prosenttia, on naisia, Mikola huomauttaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*