Avohuollon osuus lastensuojelussa kasvaa Tampereella
Avohuollon palvelujen osuus on kasvussa Tampereen kaupungin lastensuojelussa, kertoo kuuden suurimman kaupungin lastensuojeluraportti vuodelta 2011.
Avohuollon kasvusta huolimatta lasten ja nuorten sijaishuoltoon kului kolme neljäsosaa lastensuojelun kustannuksista.
Lastensuojelun painopisteen kääntymisestä avohuoltoon kertoo myös se, että avohuollon palveluihin käytettyjen resurssien määrä on kasvanut viidenneksellä edellisvuodesta.
Avohuollon piirissä olleiden asiakkaiden määrä kasvoi Tampereella 10 prosenttia. Sijaishuollon asiakkaiden määrä väheni noin prosentilla.
Tampereella tehdään lastensuojeluilmoituksia muita kuusikkokuntia vähemmän. Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi Tampereella edellisvuodesta seitsemän prosenttia ja lastensuojelutarpeen selvitysten määrä noin kolme prosenttia.
Keskimäärin lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi kuusikkokunnissa 11 prosenttia ja lastensuojelutarpeen selvitysten 19 prosenttia.
Lastensuojelun piirissä aikaisempaa enemmän lapsia ja nuoria
Lastensuojelun asiakkaina olleiden lasten määrä jatkoi kuusikkokunnissa kasvuaan vuonna 2011. Viimeisen kolmen vuoden aikana asiakasmäärät ovat kasvaneet vähiten Tampereella ja Oulussa, joissa asiakkaiden määrä on noussut noin 20 prosenttia.
Tampereella alaikäisestä väestöstä kaikkiaan 9,5 prosenttia oli lastensuojelun asiakkaana viime vuonna. Kuusikkokuntien keskiarvo vuonna 2011 oli 9,2 prosenttia.
Lastensuojelun piirissä olevien lasten määrän kasvun vuoksi myös lastensuojelun kokonaiskustannukset ovat kasvaneet. Tampereella kasvua on edellisvuodesta ollut kahdeksan prosenttia.
Lastensuojelun kokonaiskustannukset olivat Tampereella viime vuonna 37,4 miljoonaa euroa. Yhden lapsen sijoituksesta syntyvä keskimääräinen vuosikustannus oli Tampereella 45.400 euroa, mikä on hieman vähemmän kuin kuusikkokunnissa keskimäärin.
Sijoitusten kustannuksiin vaikuttaa eniten perhehoidon osuus. Tampereella perhehoitoa on käytetty Oulun jälkeen kuusikkokunnista toiseksi eniten (55 prosenttia hoitovuorokausista).
Perhehoidon osuus sijaishuollossa on kasvanut tasaisesti neljänä vuonna peräkkäin ja kasvun odotetaan edelleen jatkuvan.