Keskussairaalarakennukset ovat tiensä päässä
Sairaalan toiminnan jatkuvuus on yksi syy siihen, että sairaaloiden peruskorjaukset niin usein epäonnistuvat, sanoo arkkitehti Eero Palomäki Työterveyslaitokselta.
Hänen mukaansa sairaaloiden sisäilmaongelmat johtuvat suurelta osin siitä, ettei tiloja päästä korjaamaan tyhjentämällä ne kokonaan. Niinhän tavallisia rakennuksia peruskorjataan.
– Sairaaloita parsitaan koko ajan, ja sisäilmaongelmien aiheuttajat jäävät perusteellista korjausta vaille, Palomäki toteaa.
Keskussairaalat tiensä päässä
Palomäen mukaan 1970-luvulla rakennettu sairaala alkaa olla jo elinkaarensa päässä – puhumattakaan sitä vanhemmasta rakennuskannasta. Remontin tekeminen 40–50-vuotiaassa rakennuksessa alkaa olla kannattamattomampaa kuin uudisrakentaminen.
Esimerkiksi Turun yliopistollisen keskussairaalan niin sanotun U-sairaalan peruskorjaaminen todettiin kannattamattomaksi. Sisäongelmien vuoksi sairaalaa on remontoitu parisen vuotta, mutta ongelmista ei ole päästy eroon.
Paitsi kosteusongelmista U-sairaalassa kärsitään pölystä ja kuivasta ilmasta. Syyksi on paljastunut ilmastointilaitteisiin ja välikattoon kertynyt pöly.
Nyt sairaalan huonoimpia osastoja on päätetty sulkea. Sisäilmaongelmien uskotaan poistuvan vasta, kun uusi korvaava sairaala valmistuu 2018.
Pienempää, tehokkaampaa
Työterveyslaitoksen Palomäki muistuttaa, että sairaaloiden kuluista 80 prosenttia muodostuu henkilöstökuluista. Kiinteistökulut ovat siis selkeästi pienempi kuluerä.
– Siksi on ennen muuta tärkeää, että sairaalarakennus on prosesseja tukeva ja toiminnallisesti hyvä. Uusissa sairaaloissa lasketaankin säästettävän rahaa tilojen toiminnallisuutta ja logistiikkaa parantamalla.
(KL) Artikkeli on kokonaisuudessaan luettavissa Kuntalehdessä 11/2012