Kuntaliiton toimitusjohtaja: Toisen asteen koulutus mukaan kuntauudistukseen
Mäki-Lohiluoma korosti, että koulutus on kunnan peruspalvelu, joka on avainasemassa kunnan elinvoimaisuuden takaajana.
– Kuntauudistuksen merkittävinä tavoitteina ovat kuntien elinvoimaisuuden edistäminen sekä peruspalvelujen turvaaminen kuntalaisille, Mäki-Lohiluoma sanoi.
Elinvoimaisuutta edistetään tehokkaimmin turvaamalla ammatillinen osaaminen sekä voimistamalla työpaikkojen luomista elinkeinojen ja yrittäjyyden kautta. Yritykset hakeutuvat sinne, missä on niiden tarpeisiin osaavaa väkeä.
Kaikille nuorille on turvattava yhdenvertainen oikeus sellaiseen sivistyksen tasoon, jolla pärjää myös aikuisena.
– Jokaiselle kuntalaiselle tulee kotipaikkakunnasta riippumatta taata hyvä yleissivistys ja ammattiin johtava koulutus: koulutus esiopetuksesta lukioon tai ammatilliseen koulutukseen. Samalla jokaisella perusopetuksen päättävällä nuorella tulee olla oikeus saada opiskelupaikka lukiossa tai ammatillisessa peruskoulutuksessa. Kunnilla tulee olla kokonaisvastuu nuorten koulutuksesta.
Mäki-Lohiluoma muistutti, että lakisääteistä velvollisuutta perusopetuksen jälkeisen koulutuksen järjestämiseen ei ole nyt millään taholla.
– Kuntauudistus on luonteva kohta miettiä myös näitä kysymyksiä.
– Miten kunnat valmistautuvat kuntauudistukseen ja tulevaan sekä pohtivat kuntauudistukselle asetettuja toteuttamista, jos niillä ei ole mahdollisuutta päättää alueensa rakenteesta? Miten kunnat voivat kantaa vastuunsa, jos valta on kuntien ulkopuolella, Mäki-Lohiluoma kysyi panelisteilta.