Kuntaliiton hallitus julkaisi lausuntonsa kuntarakennetyöryhmän selvitykseen torstaina 3. toukokuuta. Hallituksen keskustaryhmä halusi lisätä lausuntoon, että kunta- ja palvelurakennemuutosten tulee tapahtua paitsi paikallisilla aloitteilla ja päätöksillä, myös vapaaehtoisesti, nimenomaan kunnallista itsehallintoa kunnioittaen.

Lisäksi keskustaryhmä halusi korostaa, että niillä alueilla, joissa vahvaa peruskuntaa ei saada muodostettua vapaaehtoiselta pohjalta, tulee kuntien yhteistyötä tiivistää monitoimialaisten kuntayhtymien tai vastuukuntamallin pohjalta.

Keskustaryhmä halusi myös poistaa lausunnosta linjauksen, jonka mukaan kuntajakoselvitykset valtion käynnistäminä voivat tulla kysymykseen silloin, kun on nähtävissä, että selvityksen avulla voidaan edistää vahvojen peruskuntien muodostamista. Keskustan ehdoton vaatimus on, että selvitykset käynnistyvät aina kuntien itsensä toimesta.

Lisäksi keskustaryhmä vastusti lausunnon kohtaa ”Tulisi myös pohtia sitä, mitä nykyisin valtion aluehallinnolle kuuluvia tehtäviä voitaisiin vastaisuudessa siirtää vahvojen kaupunkiseutujen vastuulle.” Keskustan mielestä tämä johtaisi aluehallinnon tehtävien siirtoon maakuntien keskuskaupungeille.

Keskustaryhmän mielestä sen tekemät muutos- ja poistoesitykset noudattavat aiempia Kuntaliiton virallisia kantoja, joita myös hallituspuolueiden edustajat ovat aiemmin kannattaneet. Siksi keskustaryhmä kertoo hämmästyneensä, että Kuntaliiton hallitus ei hyväksynyt niitä lausuntoonsa.

Siihen keskustan ryhmä oli kuitenkin tyytyväinen, että lausunnossa Kuntaliitto edellyttää kuntalain valmistelun tapahtuvan parlamentaarisesti.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*