Säästölaskelmista kertoo Valtion yhteishankintayksikkö Hansel.

Merkittävin osa säästöistä tulee siitä, että valtion työntekijöiden väliset puhelut muuttuvat maksuttomiksi, kun liittymissä otetaan käyttöön 0294- tai 0295-alkuiset numerot. Ne katsotaan saman puhelinvaihteen alaliittymiksi, ja niiden välillä voi soitella ilmaiseksi.

– Tähän asti puheluista on joutunut maksamaan normaalia hinnastoa vastaavan sopimuksen mukaisesti. Lankapuhelimen ja kännykän väliset puhelut ovat kalliimpia kuin kännykästä toiseen soittaminen, selvittää Valtiokonttorin tietoliikennepäällikkö Lasse Melkko.

Valtionhallinnossa työskentelee 80 000 – 100 000 ihmistä. Melkon mukaan uusia kännyköitä joudutaan hankkimaan uudistuksen vuoksi vain vähän. Monilla työntekijöillä on ollut vuosien ajan päällekkäisiä liittymiä, eikä toista puhelinta ole ehkä käytetty lainkaan. Turhia kuluja on tullut, vaikka kyse olisi ollut pelkästä kuukausimaksusta.

– Myös kännyköiden ylläpitopalvelut ovat olleet yllättävän kalliita, Melkko lisää.

Laskuja valvotaan

Puhelinuudistuksen toteuttaminen kestää ensi vuoteen. Lankapuhelimista luovutaan sitä mukaa, kun vanhat sopimukset päättyvät. Uudistuksen yhteydessä on tarkoitus karsia myös puhelinvaihteita keskittämällä niitä puhelinoperaattorille.

Valtion yhteishankintayksikössä Hanselissa matkapuhelimiin siirryttiin huhtikuussa. Toimialajohtaja Susanna Närvänen kertoo, että muutoksen jälkeen on ilmennyt vähäisiä ongelmia.

Ministeriöissä kännykät otetaan pääosin käyttöön toukokuussa. Ministeriöiden lankapuhelinliittymistä poistuu jopa 90 prosenttia, mutta uusi puhelimia jätetään jonkin verran varayhteyksiksi.

Työntekijöiden puhelinlaskuille ei pääsääntöisesti aseteta ylärajaa. Toimintaa kuitenkin seurataan.

– Jokainen esimies joutuu hyväksymään alaistensa puhelinlaskut, tietoliikennepäällikkö Melkko huomauttaa.

(KL / STT / Riku Roslund)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*