Nyt pienillä paikkakunnilla nuoret joutuvat usein jättämään luottamustehtävät, kun työ, opiskelu tai avioliitto houkuttelee toiselle paikkakunnalle.

Paltamossa alle kolmekymppisten päättäjien määrä on silti kasvanut viime vaalikauden aikana. Alun perin valtuustoon valittujen Erkki Kemppaisen (kesk.) ja Lasse Oikarinen (ps.) rinnalle varavaltuutetun paikalta nousi Jonna Moilanen (vas.).

Kolmikolle valtuutettuna toimiminen on ollut mielenkiintoinen kokemus. Päätöksentekokin on ollut sopuisaa.

– Kunnallispolitiikassa puoluepolitiikalla on pieni rooli, sitä ei kannata kenenkään ehdokkuutta harkitsevan nuoren pelätä, Jonna Moilanen muistuttaa.

Lasse Oikarinen muistelee, että asioista ei ole tarvinnut kovin usein edes äänestää. Kolmikko ottaisi kuitenkin mielellään valtuustoon lisää nuoria.

– Jos olisi pelkästään vanhempaa väkeä päättämässä, niin eihän tieto siirry. Nuoria on oltava oppimassa päätöksentekoa vanhojen konkareiden rinnalla, Moilanen korostaa.

Lasse Oikarinen olisi valmis takaamaan nuorten äänen kuuluvuuden vaikka lainsäädännöllä.

– Kun on käytössä sukupuolikiintiö, niin pitäisikö olla myös ikäkiintiö? Jokaisessa kunnan toimielimessä olisi mukana myös vähintään yksi nuorempi luottamushenkilö, Oikarinen pohtii.

Erkki Kemppaisen mielestä valtuuston kokoonpanon pitäisi silti uusiutua tasaisesti.

– Jos yhtäkkiä tulisi tilanne, että valtuustoon tulee paljon uusia, niin tilanne olisi vaikea. Ei olisi tarpeeksi kokemusta päätöksenteosta.

(KL / Pekka Moliis)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*