Vankilaan Kanerva ei joudu. Vuoden ja kolmen kuukauden rangaistus annettiin ehdollisena. Helsingin käräjäoikeus äänesti Kanervan tuomiosta.

Kanerva aikoo valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

Rikokset liittyivät Kanervan syntymäpäiväjuhlien rahoitukseen, vaalirahoitukseen ja hänen puheenjohtajuuteensa Varsinais-Suomen liitossa. Oikeus katsoi, ettei Kanerva ole tekojensa takia sopiva hoitamaan tällaista julkista tehtävää.

Oikeuden mukaan syntymäpäiväjuhlien rahoituksen keskeiset järjestäjät ja maksajat olivat Nova-yhtiöiden entiset johtajat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki. Käräjäoikeuden mukaan Nova-miesten tuki Kanervalle oli poikkeuksellisen suurta. Kanerva sai Nova-yhtiöiltä myös vaalitukea.

Oikeus katsoi, että Kanervaa tuettiin mitä ilmeisimmin siksi, että hänellä oli vaikutusvaltaa muun muassa Varsinais-Suomen liitossa. Novalla puolestaan oli isoja hankkeita alueella yhdessä liikemies Toivo Sukarin kanssa. Sukari sai lahjonnasta 8 kuukautta ehdollista. Liikemies Kyösti Kakkosen syyte hylättiin.

Ankarimmat tuomiot oikeus antoi Arto Merisalolle, Pauli Hakalalle ja Tapani Yli-Saunamäelle. Merisalo sai kuusi vuotta, Hakala neljä vuotta ja Yli-Saunamäki kolme ja puoli vuotta ehdotonta vankeutta. Merisalon ex-vaimo, molempien Nova-yhtiöiden hallituksia luotsannut Aija Merisalo sai kolme vuotta ehdotonta.

Oikeus määräsi kaikki neljä heti vangittaviksi.

Tuomion sai myös Rovaniemen kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja Ari
Ruotsalainen. Hänkin valittaa tuomiostaan.

Ruotsalainen sai kymmenen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen muun
muassa lahjuksen ottamisesta.

Ruotsalainen sai ison rahoituksen
Nova-yhtiöiltä vuoden 2007 eduskuntavaaleihin. Oikeuden mielestä lähes
30 000 euron eduilla pyrittiin vaikuttamaan Rovaniemen kelkkatehtaan
kaavoitukseen.

(KL / STT)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*