Jukka Pekkarinen: Kunnille nollalainanotto
Kuntien taloudessa tulee olla tavoitteena nollalainanotto, valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarinen sanoi tiistaina Kuntatalolla Helsingissä.
Pekkarinen tarkasteli kuntalain uudistusta koskeneessa seminaarissa kunta-valtio-suhdetta talouden tasapainottamisessa.
– Julkisen talouden tervehdyttäminen edellyttää, että kuntien lainanotto loppuu, ja kuntien tulot ja menot ovat tasapainossa, Pekkarinen sanoo.
Kuntien lainanotto on kasvanut 2000-luvulla voimakkaasti, ja sillä on merkitys julkisen sektorin velkaantumisessa. Kuntien lainanoton BKT-osuus on viime vuosina kasvanut 3 prosentista 7 prosenttiin VATT:n mukaan.
Vuosikate riitti vielä vuonna 2011 kattamaan poistot, mutta nettoinvestointeihin vuosikate ei riitä, ja kuntien velkaantuminen jatkuu.
Kunnilla on itsehallinnollinen oikeus ottaa vapaasti lainaa investointeihin ja myös käyttömenoihin.
Pekkarinen luonnehti Kuntien alijäämää suuruudeltaan "jo poikkeukselliseksi Euroopassa". Kuntatalouden bruttovelalla on jo merkitystä Pekkarisen mukaan koko julkisen talouden velkaantumiselle.
Kunnissa on tarkoitus osana julkisen talouden tervehdyttämistä tehdä 2-2,5 miljardin euron saneeraus vuoteen 2017 mennessä. Siihen pyritään leikkauksin, toiminnan tehostamisin ja veronkorotuksin.
Kuntien talouden tasapainottamisessa pysyvä tavoite tulee olemaan, että menot ja tulot pysyvästi tasapainossa.
– Kunnan on selvittävä myös investoinneistaan tulevina vuosina omilla vero- ja maksutuloilla ja valtionosuuksilla, Pekkarinen sanoi Kuntalehdelle.
Vaatimuksella nollalainanotosta ei voida säädellä yksittäisen kunnan toimintaa, sillä lain mukaan kunta itse päättää veroistaan ja lainanotosta. Kuntatalouden uusi ohjausjärjestelmä sisällytetään uuteen kuntalakiin. Menettely on verrattavissa valtiontalouden kehysmenettelyyn.
Kuntalaki tuo kunnille alijäämän kattamismenettelyn ja kriisikuntamenettelyn. Niistä on jo suurelta osin sovittu.
Lue lisää Kuntaliiton sivuilta:
Kuntatalousohjelma voi olla ratkaisu kuntien tehtävien ja rahoituksen epätasapainoon