Luottamushenkilöt vähentäisivät tehtäviä maltillisesti
Pienten kuntien edustajat vähentäisivät tehtäviä reippaammin kuin suurten kuntien edustajat.
Kuntaliiton tuoreen kyselyn mukaan kunnanjohtajat ja toimialajohtajat olisivat valmiimpia vähentämään kuntien tehtäviä kuin kuntien luottamushenkilöt.
– Suurimmat näkemyserot luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden välillä liittyvät pelastustoimeen, maaseutuhallintoon, todistusten ja lausuntojen antamiseen sekä lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanoon, sanoo Kuntaliiton erityisasiatuntija Sini Sallinen.
Myös lastenvalvojan tehtävissä, adoptioneuvonnassa, sosiaalisen luoton myöntämisessä, laitoshuollossa ja työmarkkinatuessa kunnan- ja toimialajohtajat löytävät enemmän vähennettävää kuin luottamushenkilöt.
Alle 2 000 asukkaan kuntien edustajien näkemykset eroavat muiden kuntakokoluokkien edustajien vastauksista. He näkevät enemmän vähennettävää useissa eri tehtävissä kuin suurimpien kuntakokoluokkien edustajat.
– Pienten kuntien näkemykset eroavat muista kuntakokoluokista esimerkiksi ammatilliseen ja ammattikorkeakoulutukseen elatusapuun, päihdehuoltoon, toimeentulotukeen ja adoptioneuvontaan liittyvissä tehtävissä, toteaa Sallinen.
Kyselyyn kuntien tehtävien vähentämisestä vastasi noin 1 100 kuntien luottamushenkilöä ja johtavaa viranhaltijaa marraskuun aikana. Kuntien luottamushenkilöt ovat vastaajaryhmänä suurin. Noin neljä viidesosaa vastaajista toimii luottamustehtävissä.
Vähiten karsittavaa terveyspalveluissa
Kyselyyn vastanneiden mukaan kuntien tehtäviä voidaan karsia määrällisesti enemmän muualta kuin suurilta toimialoilta, vaikka rahallisesti eniten merkitystä on sosiaali- ja terveys-, opetus- ja kulttuuri- sekä teknisen toimen palveluilla. Mikään tehtävä ei nouse yksiselitteisesti esille poistettavaksi tehtäväksi.
– Muissa kuin suurten sektorien kuntapalveluissa, etenkin työmarkkinatuessa ja maaseutuhallinnossa nähdään olevan mahdollisuuksia karsia, sanoo Sini Sallinen.
– Vähiten karsittavaa nähdään olevan terveyspalveluissa. Tulos toistuu koko kyselyaineistossa riippumatta siitä, tarkastellaanko tuloksia vastaajaryhmittäin, ikäryhmittäin tai kuntakokoluokittain.
Kaikilla toimialoilla kuitenkin nähdään olevan palveluja, joista voisi karsia.
– Esimerkiksi sosiaalipalveluissa arvioidaan olevan jonkin verran vähennettävää adoptioneuvonnassa, sosiaalisen luoton myöntämisessä sekä sosiaalihuoltoa ja muuta sosiaaliturvaa koskevan koulutus-, tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan järjestämisessä, toteaa Sallinen.
Opetus- ja kulttuuripalveluissa vähennettävää olisi museoissa, teattereissa, orkestereissa ja taiteen perusopetuksessa.
Välttämättömimmät kuntapalvelut esiin
Kyselyn vastaajia pyydettiin myös arvioimaan kaikkein välttämättömimmät palvelut eli ne, joista ei kyselyyn vastanneiden arvion mukaan voida karsia. Vajaa puolet, 472 vastaajaa, kertoi mielipiteensä avovastauksissa.
Kyselyn tulosten perusteella välttämättöminä pidettäviä kuntien tehtäviä löytyy eniten sosiaali- ja terveyspalveluista mutta myös opetus- ja kulttuuripalveluista ja teknisistä palveluista. Kaikkein tärkeimpinä sosiaalipalveluina pidetään kasvatus- ja perheneuvontaa, lastensuojelua, kotipalveluja ja perhehoitoa.
– Terveyspalvelut, joita kyselyyn vastanneiden mielestä ei kuulu karsia, liittyvät sairaanhoitoon, neuvolapalveluihin, kouluterveydenhuoltoon, kotisairaanhoitoon, mielenterveystyöhön, suun terveydenhuoltoon ja vanhustenhoitoon, sanoo Sallinen.
Opetus- ja kulttuuripalveluissa kaikkein tärkeimpänä pidetään esiopetusta, perusopetusta, oppilas- ja opiskelijahuoltoa sekä nuorisotointa. Teknisissä palveluissa tärkeimpänä pidetään vesihuoltoa.
Lisää aiheesta:
Luottamushenkilöiltä "ei" liian yksityiskohtaiselle toiminnan ohjaamiselle
Vastaukset toimialoittain ja vastaajaryhmittäin löytyvät datavisualisoituina Kuntaliiton verkkosivulla.
(Huom! Datavisualisointi ei välttämättä toimi Internet Explorerissa.)