Puolueiden toiminnan rahoitus paikallisella tasolla on tärkeä kysymys, joka on otettava huomioon nyt, kun uutta kuntalakia työstetään, sanoi Kuntaliiton ruotsinkielisten ja kansainvälisten asioiden yksikön johtaja Kristina Wikberg Kuntaliiton ja Pohjanmaan liiton maakuntakierroksella tiistaina.

– On useita syitä uudistaa tämä menettely, jolla on historialliset lähtökohtansa. On myös tärkeää luoda uusi vaihtoehto paikalliselle puoluetuelle, Wikberg totesi.

– Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa puoluetuki on lakisääteistä ja perustuu kunkin puolueen kunnallisvaaleissa saamiin ääniin tai valtuustopaikkoihin.

Tällä hetkellä puolueiden paikallisjärjestöjä rahoitetaan ns. puolueverolla. Nimitys on harhaanjohtava, sillä Suomen lainsäädäntö ei tunne sen nimistä veroa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Puoluevero on nykyisellään vapaaehtoinen maksu, jota luottamushenkilöt maksavat puolueelleen. Maksu perustuu vakiintuneeseen käytäntöön, mutta se ei ole lakisääteinen. Maksun suuruus vaihtelee eri puolueissa ja kunnissa 15 prosentista 30 prosenttiin kokouspalkkiosta. Tämä tarkoittaa, että luottamushenkilöt maksavat eri suuruisia summia asuinpaikastaan ja puolueestaan riippuen.

– Tilanne ei ole tasavertainen sen paremmin eri puolueita edustavien yksittäisten luottamushenkilöiden kuin eri puolueidenkaan välillä, Wikberg sanoi.

Kuntien laaja tehtäväkenttä ja moniulotteinen toimintaympäristö vaativat luottamushenkilöiltä yhä enemmän aikaa eri asioihin paneutumiseen.

– Onko oikein, että luottamustoimista tulee niiden ylellisyyttä, joilla on varaa, aikaa ja kiinnostusta, Wikberg kysyi.

– Kunnille on haastavaa saada houkuteltua uusia luottamushenkilöitä toimintaansa. Myös siksi olisi hyvä, jos luottamushenkilöiden tililleen kokouspalkkiosta saama osuus maksettaisiin yhtäläisten periaatteiden mukaisesti.

Wikbergin mukaan paikallisilla puolueilla on tärkeä rooli kansalaisjärjestöinä, jotka tukevat ja vahvistavat kuntien päättäjiä.

– Puolueet ovat tärkeitä, tarpeellisia demokratian elementtejä. Nyt on syytä uudistaa niiden paikallinen rahoitus siten, että lisätään sen avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja tasavertaisuutta. Meidän pitää myös varmistaa, että paikallinen puoluetoiminta saa riittävästi resursseja, Wikberg tähdensi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*