Suvivirsi lauletaan edelleen useimmissa kouluissa
Opetushallituksen mukaan Suvivirsi ei tee kevätjuhlasta uskonnon harjoittamista. Suvivirsi ymmärretään yleensä osaksi suomalaista perinnettä.
Turun Varissuon koulun rehtori Juhani Kortekangas luotsaa pientä koulua, jonka oppilaista 70 prosenttia tulee maahanmuuttajaperheistä.
– Meillä taitaa olla suhteessa eniten maahanmuuttajalapsia. Suvivirsi lauletaan, on aina laulettu eikä siitä ole kukaan protestoinut, Kortekangas toteaa.
Helsinkiläisen Vuosaaren ala-asteen apulaisrehtori Satu Arokari sanoo samat sanat: on aina laulettu ja lauletaan edelleenkin.
– Se koetaan kulttuuriperintönä. Siitä lauletaan kaksi ensimmäistä säkeistöä ja kevätkirkossa kolmaskin säkeistö. Kerran jätimme joulujuhlasta pois Enkeli taivaan ja se kohahdutti kovasti. Samassa yhteydessä vanhemmat linjasivat, että Suvivirsi pitää laulaa keväällä.
Arokarin mukaan kaikki vanhemmat eivät olleet samaa mieltä. Joku muslimiperhe saattaa poistua kevätjuhlasta, kun Suvivirsi alkaa. Poistujia on yksi tai kaksi perhettä.
Pois jättämisestä syntyi kohu
Latokartanon peruskoulussa Helsingissä päätettiin viime keväänä luopua Suvivirrestä. Tapaus nousi julkisuuteen, kun Kuopion piispan Jari Jolkkosen lapset jäivät tämän vuoksi pois koulun kevätjuhlasta.
Latokartanon koulussa on rehtori Satu Elon mukaan kyllästytty heidän juhliensa kyttäämiseen kymmenen vuotta peräkkäin. Koulu ei enää halua olla asian vuoksi julkisuudessa.
Helsingissä koulut saavat itsenäisesti päättää kevätjuhlaohjelmastaan ja myös Suvivirren laulamisesta. Useimmissa se lauletaan, sanoo Helsingin kaupungin opetuspäällikkö Marjo Kyllönen.
Oulun Terva-Toppilan koulussa Suvivirsi on useimmiten laulettu kevätjuhlassa. Asiasta ei ole syntynyt suurta keskustelua.
Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimen johtaja Tuija Willberg nojaa Opetushallituksen ohjeeseen. Sen mukaan Suvivirren soittaminen ja laulaminen kevätjuhlassa ei ole uskonnon harjoittamista.
Kuopion Kalevalan koulussa kevätjuhla päättää perinteisesti Suvivirsi, vaikka koulussa on paljon maahanmuuttajia. Rehtori Merja Laininen sanoo, että virren laulaminen on ymmärretty osaksi suomalaista perinnettä.
Koulut päättävät itsenäisesti
Eduskunnan perustuslakivaliokunta on linjannut, että kevät- ja joulujuhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuria, eikä yksittäisen virren laulaminen tee niistä uskonnon harjoittamista. Tämän perusteella Suvivirren veisuu on täysin sopivaa.
Opetushallituksen opetusneuvos Pekka Iivonen toteaa, että koulut valitsevat oman kantansa Suvivirteen täysin itsenäisesti, jos koulutuksen tai opetuksen järjestäjä ei ole tehnyt omaa päätöstään.
– Suurimmassa osassa Suomen kouluja Suvivirsi lauletaan, eikä liene olemassa mitään järkevää syytä, miksi sitä ei laulettaisi. Ne, jotka kokevat asian ongelmallisena eivät osallistu laulun laulamiseen, ovat hiljaa tai poissa, Iivonen toteaa.
(KL)