Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n mukaan opetustoimen henkilöstöön kohdistuneet väkivalta- ja uhkatilanteet ovat yleistyneet viime vuosina. Järjestö selvitti tilannetta 18 suuressa kaupungissa.
 
– Kirjattuja uhkatilanteita opetustoimessa oli vuonna 2012 yli 5 300, kun vuotta aiemmin luku vajaat 4 600 ja sitä edellisenä vuonna kirjattiin vajaat 2 800 tapausta. Nämä uhkatapaukset ovat kuitenkin ilmeisesti vasta jäävuoren huippu, sillä ilmoitusmenettelyä ei ole ollut käytetty yhtäläisesti, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen huomauttaa.
 
Luukkaisen mielestä luvut antavat aiheen miettiä, millaista on koulutyön arki ja mikä on kehityksen suunta, kun suurimmissa kunnissa kirjataan joka tapauksessa tuhansia uhkatilanteita.

– Myös yhä suurempi joukko opettajista kertoo joutuneensa väkivallan kohteeksi. Työsuojelun ja kohtuullisten työolojen pitää toteutua myös opettajien kohdalla. Heidän täytyy voida myös puuttua koulun häiriötilanteisiin ilman pelkoa. On myös voitava edellyttää, ettei opettajien ja kasvattajien ei tarvitse kuunnella työssään solvauksia ja haistattelua, Luukkainen sanoo. 
 
OAJ:n mielestä eduskunnan tulisi täsmentää koulutuksen lainsäädäntöä niin, että työrauha ja opiskelun turvallisuus paranevat. Nyt levottomuus ja työrauhan häiriintyminen häiritsevät opiskeluhaluisia oppilaita.
 
– Suurin merkitys on kuitenkin sillä, että koulutuksen ja varhaiskasvatuksen perusta pidetään hyvässä kunnossa myös taloudellisesti vaikeampina aikoina. Kohtuullinen ryhmäkoko, riittävä määrä opetusta ja ohjausta sekä pätevät opettajat ovat niitä keskeisiä tekijöitä, jotka edistävät koulun työrauhaa ja oppimista.
 
Hallituksen lakimuutosesitystä koulun työrauhasta odotetaan eduskunnan käsittelyyn kevään aikana. OAJ on esittänyt tarkennuksia rehtorin ja opettajan oikeuksiin, koulun ja kodin yhteistyöhön sekä oppilaan velvollisuuksiin. Luukkainen korostaa, että opettajat tarvitsevat selkeästi osoitetun tuen ja arvostuksen työlleen niin päättäjiltä kuin vanhemmiltakin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*