Valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri Raimo Sailas arvostelee kovin sanoin hallituksen talouspoliittista päätöksentekoa.


Sailas kirjoittaa Kanava-lehdessä, että onnistunut talouspolitiikka edellyttää, että valtiovarainministeriön johdolla ja vastuulla laaditaan hallituksen neuvotteluja varten kattava pohjapaperi perusteluineen, toimenpide-ehdotuksineen ja vaikutusarvioineen.


– Näin ei nyt ole tehty. Hallituksen neuvottelut muistuttavatkin – kauniisti sanoen – nuotiopiirissä pidettäviä nyyttikestejä. Niinpä tuloksena on monenmoista sekavuutta ja osinkoverouudistuksen kaltaista tunarointia, Sailas kirjoittaa.


Sailas sanoo STT:lle, että talouspoliittinen valmisteluvastuu kuuluu yksiselitteisesti valtiovarainministeriölle. Jos asioista päätetään kuin nuotiopiirissä, ei synny mitään johdonmukaista talouspolitiikkaa. Pääministerin ja valtiovarainministerin yhteistyö on ratkaisevan tärkeää.


Sailaksen mielestä osinkoveroratkaisu on hyvä esimerkki siitä, mitä seuraa, jos aamuyöllä on pöydällä valittavana toistakymmentä eri vaihtoehtoa.


– Täytyy olla joku perusehdotus, jota joku – ja se joku ei voi olla kukaan muu kuin valtiovarainministeri – ajaa lävitse.



Kummallinen sote-valmistelu 



Entinen valtiosihteeri on ihmeissään myös sote-uudistuksen tilanteesta. Hän pitää hyvin erikoisena, että poliittiset puolueet nimesivät edustajansa 35 henkilön asiantuntijaryhmään.


– En muista semmoista työryhmää, että olisi jäsenkirjoja alettu tarkistaa työryhmän kokoushuoneen ovella.


Sailas kummeksuu myös prosessin viimeisintä käännettä, jossa valmisteluun otettiin mukaan hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Hän huomauttaa, että tapana on, että hallitus valmistelee itse esityksiä, jotka eduskunta hyväksyy.


– Nyt eduskuntaryhmät tulevat valmistelemaan itselleen esityksiä.

STT–PEKKA POHJOLAINEN

(STT)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*