Terveysuudistus nytkähtämässä eteenpäin
Asiantuntijat esittävät noin 50 000 ihmisen kokoisia sote-alueita.
Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen odotetaan nytkähtävän tiistaina eteenpäin useiden viivästysten jälkeen.
Asiantuntijaryhmällä on yksimielinen esitys palveluiden järjestämisestä. Se on tarkoitus luovuttaa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille (sd.)
Ryhmä suosittaa, että Suomi jaettaisiin 30–40 terveysalueeseen. Kussakin on vähintään noin 50 000 asukasta. Tämän alle menee ainoastaan Turun saariston sote-alue, johon ehdotetaan ruotsinkielisyyden takia pienempää väestöpohjaa.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Päivi Sillanaukeen mielestä asiantuntijat ovat löytäneet palvelurakenteen, jolla ihmisiä pystytään auttamaan keskitetymmin, eikä potilasta tarvitse lähettää paikasta toiseen.
– Nyt meillä on sellainen rakenne, joka mahdollistaa sen, että alueilla on käytössä samanaikaisesti monenlaista osaamista, Sillanaukee kertoo STT:lle.
Hallituksen linjauksen mukaan palveluiden järjestämis- ja rahoitusvastuu säilyy kunnilla. Pienet kunnat voisivat muodostaa useamman kunnan sote-alueita.
Kaikkiin kysymyksiin ratkaisu
Asiantuntijasuositukset esitellään vielä tiistaiaamuna sosiaali- ja terveyspoliittiselle ministerityöryhmälle, minkä jälkeen raportti on tarkoitus julkaista.
Ehdotuksia odotettiin jo reilu kaksi viikkoa sitten, mutta ministerit päättivät lykätä julkistusta aukiolevien kysymysten takia. Päätös herätti ihmetystä asiantuntijaryhmässä, joka olisi ollut valmis esittelemään työn ainakin keskeisiltä osin.
Sillanaukee kertoo, että nyt auki olevia kysymyksiä ei enää jäänyt. Yhteinen näkemys löydettiin hänen mukaansa myös siihen, miten alle 50 000 asukkaan alueisiin ja kuntiin suhtaudutaan.
Ministereiden linjauksen mukaan yli 20 000, mutta alle 50 000 asukkaan kunnat pystyisivät järjestämään vain joitain peruspalveluita itse.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä uudistetaan samaa tahtia kuntauudistuksen kanssa. Hallituksen tavoitteena on, että kuntauudistuksessa syntyisi niin suuria kuntia, että ne pystyisivät itse huolehtimaan perusterveydenhuollon palveluista sekä osasta erikoissairaanhoitoa.
STT–ANNIINA LUOTONEN
(STT)